В Закарпатській області гриби та заходи запобігання отруєння ними

В Закарпатській області гриби та заходи запобігання отруєння ними

06.05.14 17:29 0 753
Навесні, дощового літа та восени ми ідемо до лісу, або ж в поле збирати гриби. Хтось полюбляє їх купувати у грибників на базарах. Методи, завдяки яким на наш стіл потрапляють гриби різні. Однак дуже важливо в будь-якому випадку, щоб не виникало жодних сумнівів щодо їх якості, а значить, треба мати впевненість, що гриб не отруйний. Для цього університетів не треба проходити. Передусім слід ознайомитися не лише з їстівними, а й з отруйними грибами, навчитися розрізняти гриби-двійники, не збирати їх в межах промислових зон та поблизу автодоріг. Тоді ви не станете жертвами токсинів, алкалоїдів та сполучень важких металів, які містяться в недобрих грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки щодо цього лише на основі свого гіркого досвіду.

Правда, Закарпаття не належить до тих регіонів, де випадки отруєння грибами стаються часто, але, скажімо, і задніх не пасе. Так, впродовж минулого 2013 року дарами лісу отруїлося 13 людей. На щастя, обійшлося без фатальних наслідків. Цього року на Закарпатті випадків отруєння грибами ще не зафіксовано, але ж грибний сезон ще попереду. До слова, в Українських Карпатах росте близько 30 видів “поганців”, на які реально натрапити від ранньої весни до пізньої осені, а скуштувавши їх, можна і на той світ “загриміти”. Якщо поталанить вижити, то процес лікування буде довготривалим і тяжким.

Отож, для запобігання отруєння грибами, оперативно-рятувальна служба Закарпаття рекомендує заходи та правила, необхідні для виконання кожній людині.

Передусім, збирайте лише ті гриби, про які добре знаєте, що вони їстівні.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирі гриби на смак. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які зібрали діти. Усі сумнівні викидайте.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

При обробці кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити.

У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби здатні викликати дуже важке захворювання – ботулізм. За статистикою в Україні щорічно хворіють ботулізмом понад 300 людей з яких 15-20 помирають. 75 % випадків захворювання цією недугою викликають саме герметично закупорені в домашніх умовах банки, без належного промивання і стерилізації грибів. А найнебезпечніші з них ті гриби, що вже „перезимували”.

Увага! В жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: усі їстівні гриби мають приємний смак; отруйні гриби неприємно пахнуть, а їстівні, навпаки, мають приємний аромат; усі гриби в молодому віці їстівні; личинки комах, черв’яки і слимаки не чіпають отруйних грибів; опущені у відвар грибів срібна ложка або монета чорніють, якщо в каструлі є отруйні гриби; цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні; отрута з грибів видаляється після кількагодинного кип’ятіння.

Пам’ятайте, що грибна отрута діє непомітно й виявляється пізно, коли вже усмокталася в кров. Отож щоб цього не трапилося, при перших ознаках нудоти, блюванні чи запамороченні в голові слід негайно викликати швидку медичну допомогу.

До її прибуття необхідно негайно промити шлунок: випити 5—6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийняти активоване вугілля (4-5 таблеток), коли промивні води стануть чистими.

Після цих заходів дати постраждалому випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу. Покласти на живіт і до ніг хворого грілки для полегшення його стану.

Потрібно пам’ятати, що успішне лікування залежить від того, чи терміново буде надана медична допомога. Для визначення причин отруєння слід залишити до прибуття лікаря рештки грибів і їхнє лушпиння. Це допоможе швидше з’ясувати, які токсини викликали отруєння, а значить врятувати людину.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцьк: «Політех MUSIC FEST» ...
Наступна новина: В Україні очікується ...

КОМЕНТАРІ