В Закарпатській області мукачівці добровільно здали правоохоронцям 17 одиниць зброї

В Закарпатській області мукачівці добровільно здали правоохоронцям 17 одиниць зброї

06.05.14 10:28 0 775
У період із 1 по 30 квітня на території держави та у Мукачеві зокрема проходили заходи, спрямовані на добровільну здачу населенням зброї, боєприпасів, спецзасобів та вибухівки.

Це дало громадянам можливість як здати зброю, яка зберігається без відповідного дозволу, так і зареєструвати її на себе, якщо вона не знаходиться в розшуку.

Обов’язковій здачі в міліцію підлягають зброя і боєприпаси, що знаходяться у незаконному користуванні. Сюди відноситься знайдена на місцях боїв Великої Вітчизняної війни зброя військових зразків, та яка залишилася онукам або дітям від родичів, так як після смерті власника її зберігання незаконне.

За результатами проведення місячника добровільної здачі зброї, який проходив в квітні, громадяни Мукачева та Мукачівського району до міськвідділу міліції здали 17 одиниць зброї, з яких 6 газових пістолетів, 6 одиниць холодної зброї, одна міна часів Великої Вітчизняної війни, мисливська нарізна вогнепальна зброя тощо.

Нагадуємо, що за порушення законодавства у сфері обігу зброї передбачається адміністративна і кримінальна відповідальність. Стаття 263 Кримінального кодексу України «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами» передбачає позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. Що ж стосується гладкоствольної мисливської зброї, то тут передбачена адміністративна відповідальність. У стаття 190 КУпАП зазначається: «придбання, зберігання, передача іншим особам або продаж громадянами вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду без дозволу органів внутрішніх справ — тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої. А в разі повторного порушення — штраф від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї».

Однак, законодавець передбачив обставини, що виключають притягнення до кримінальної відповідальності за злочини у сфері незаконного обігу зброї, а саме в частині 3 статті 263 ККУ зазначено, що «Звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила злочин, передбачений частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої».

Євгенія Красилинець

Мукачівський МВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Начальник УМВС України в ...

КОМЕНТАРІ