Олег Тягнибок: "Національні меншини мають підтримати єдність України"

Олег Тягнибок: "Національні меншини мають підтримати єдність України"

06.05.14 13:33 0 807
"Ми очікуємо від громадських об'єднань, які представляють національні меншини в Україні, чіткої політичної позиції на підтримку єдності Української держави, засудження путінської агресії та відмежування від будь-яких дій сепаратистів". На цьому, спілкуючись із громадою Рахова, що на Закарпатті, 5 травня 2014 року наголосив лідер Всеукраїнського об'єднання "Свобода", кандидат на пост Президента України Олег Тягнибок.

Лідер українських націоналістів підкреслив, що впродовж 23 років незалежності Україна робила все необхідне для захисту прав та вільного розвитку національних меншин. Тому в час боротьби з агресією путінської Росії національні меншини повинні дієво засвідчити свою лояльність до України та підтримати територіяльну цілісність і незалежність держави.

"Також сподіваємося, що національні меншини нададуть підтримку біженцям з окупованих територій та із зон бойових дій, практичну допомогу українській армії і силовим структурам, які протистоять загарбникам. Такі приклади в нашій історії уже мали місце. У часи Другої світової війни у складі УПА за Україну воювали національні підрозділи кримських татар, грузинів, литовців та багатьох інших.

Наша держава створила всі умови для того, аби представники національних меншин відчули себе в Україні як удома. Це стосується в тому числі й етнічних росіян, культурні та мовні права яких у нашій країні, особливо в південно-східних регіонах, забезпечено навіть краще, ніж права корінної української нації. Це ж можна стверджувати і щодо етнічних громад угорців на Закарпатті та румунів на Буковині, яким держава надала усі можливості для збереження національної ідентичності", – зазначив Олег Тягнибок.

Свободівець нагадав: держава щорічно витрачає близько 50 мільйонів гривень із б'юджету на забезпечення культурних потреб національних громад. Офіційні звіти ОБСЕ неодноразово підтверджували, що в нашій державі немає проблем із порушенням етнічних, релігійних чи мовних прав меншин.

"Свобода" стоїть на позиції, що Українська держава має належно гарантувати права національних меншин, а ті, зі свого боку, мають бути добрими громадянами і патріотами України. З урахуванням досвіду сусідніх з Україною країн ЕС народні депутати-свободівці внесли на розгляд парламенту нову редакцію закону "Про національні меншини", який суттєво конкретизує права національних меншин. Зокрема, цей документ запроваджує механізм створення органів територіяльного самоврядування нацменшин, передбачає офіційне використання, поряд з державною, мов національних меншин на територіях, де кількість представників національних меншин перевищує 30% населення, надає громадянам право зазначати свою національність у паспорті та свідоцтвах про акти громадянського стану. До речі, цей законопроєкт уже офіційно підтримали національні громади кримських татар і кримчаків", – зазначив Олег Тягнибок.

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Міжнародна місія СКУ зі ...

КОМЕНТАРІ