У Львові відкрили мистецьку дошку з нагоди 150-ліття заснування Першого українського професійного театру

У Львові відкрили мистецьку дошку з нагоди 150-ліття заснування Першого українського професійного театру

06.05.14 08:07 0 784
На фронтоні Народного дому, що по вулиці Театральній 22, урочисто відкрили мистецьку дошку з нагоди 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка та 150-ліття заснування Першого українського професійного театру в Галичині Товариства «Руська бесіда». Саме в цьому театрі 5 травня 1864 року вперше на українській сцені було поставлено драму «Назар Стодоля» Тараса Шевченка.

Участь у відкритті взяв перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Йосиф Ситник. Зокрема, від імені очільниці Львівщини Ірини Сех він подякував театральному товариству, усім майстрам, художникам та каменярам, хто долучився до створення цієї пам’ятної дошки.

«Ця ювілейна подія театрального і мистецького життя міста Львова є надзвичайно актуальною на . Славні українські театрали, письменники, митці у час, коли Україна «палала», так як вона «палає» і тепер, приходили й рятували її в цьому вогні. Саме вони на своїх плечах через важку працю, слово та подвиг давали нові відкриття, новий шлях до подальшого розквіту нашої держави», – зазначив перший заступник керівника області.

«У цих стінах плекались українські надії і закладалась платформа майбутнього європейського поступу, національної культури. Саме тут виростало не одне покоління творчих і обдарованих послідовників, які несли у світ все українське з любов’ю та щирістю», – сказав у вітальному слові Йосиф Ситник.

Зазначимо, що автором пам’ятної дошки є народний художник України Василь Ярич. Задум було здійснено з ініціативи кафедри театрознавства і акторської майстерності факультету культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка (керівник – народний артист України Богдан Козак) та реалізовано департаментом з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації у рамках проекту «Мистецький арсенал добрих справ». Проект також вдалось реалізувати завдяки проведеному благочинному заходу «Йорданська Яблунева ялинка-2014».

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ