На Закарпатті допомагають міліції чотири десятки громадських формувань

На Закарпатті допомагають міліції чотири десятки громадських формувань

07.05.14 08:44 0 783
На території Закарпатської області створено 171 громадське формування, які нараховують 2713 членів. Разом з тим, тільки 41 громадське формування у кількості 923 осіб реально надає допомогу органам внутрішніх справ області. Зокрема, щоденно до охорони громадського порядку на території області залучаються 47 членів громадських формувань.

Цьогоріч членами громадських формувань та за їх участю спільно із співробітниками ОВС області проведено 326 рейдів по відпрацюванню населених пунктів області, в ході яких виявлено три кримінальні правопорушення, а також затримано 229 осіб, які скоїли адміністративні правопорушення.

Найбільше заслуговує на увагу робота громадського формування «Крук» у м.Рахів. За їх безпосередньою участю виявлено ряд правопорушень. Так, 29 квітня під час відпрацювання м.Рахів членами громадського формування "Крук" було отримано інформацію про те, що мешканець міста носить при собі холодну зброю. Вилучений предмет направлено на дослідження в НДЕКЦ при УМВС. Дану подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України.

Громадські формування з охорони громадського порядку і державного кордону створюються на добровільних засадах за місцем роботи або проживання громадян. Рішення про створення таких громадських формувань приймаються на зборах (конференціях) громадян.

Отже, якщо громадяни вирішили брати участь в охороні громадського порядку на території населеного пункту, де вони проживають, необхідно на загальних зборах прийняти відповідне рішення про створення громадського формування з охорони громадського порядку. При цьому склад зазначеного формування повинен бути не менше 10 осіб.

Свою діяльність громадське формування здійснює на основі положення (статуту).

Розроблений статут узгоджується з керівництвом відповідного територіального органу внутрішніх справ, а також виконавчого органу ради, на території якої діятиме це громадське формування.

Членами громадського формування з охорони громадського порядку можуть бути громадяни України, які досягли 18-річного віку, виявили бажання брати участь в охороні громадського порядку та здатні за своїми діловими, моральними якостями і станом здоров'я виконувати на добровільних засадах взяті на себе зобов’язання.

Не можуть бути членами зазначених громадських формувань особи, які порушують громадський порядок, з яких судимість не знята або не погашена у встановленому законом порядку, раніше засуджені за умисні злочини, хворі на хронічний алкоголізм і наркоманію.

Основними завданнями громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону є надання допомоги органам внутрішніх справ у забезпеченні громадського порядку і громадської безпеки, запобіганні адміністративним проступкам і злочинам, інформування органів внутрішніх справ про вчинені злочини або ті, що готуються, місця концентрації злочинних угруповань, сприяння органам внутрішніх справ у виявленні і розкритті злочинів, розшуку осіб, які їх вчинили, захисті інтересів держави, підприємств, установ, організацій, громадян від злочинних посягань, участь у забезпеченні безпеки дорожнього руху та боротьбі з дитячою бездоглядністю і правопорушеннями неповнолітніх.

Громадські формування з охорони громадського порядку беруть участь у забезпеченні охорони громадського порядку разом з працівниками міліції, а в сільській місцевості – самостійно шляхом виконання конкретних доручень керівника відповідного органу внутрішніх справ.

Законом гарантується захист життя, здоров'я, честі, гідності, майна члена громадського формування та членів його сім'ї від злочинних посягань.

Органи внутрішніх справ, у разі потреби, можуть надавати на договірних засадах громадським формуванням на період їх чергування або проведення цільових заходів мобільні, радіотехнічні та спеціальні засоби, інші предмети екіпірування.

Контактний телефон в УМВС щодо надання методичних рекомендацій про створення громадських формувань: 695-454, 695-313, моб.тел. 0970447441.

СЗГ УМВС України в Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: У Львові обговорять нові ...

КОМЕНТАРІ