150-ліття від дня народження о. Платоніда Філяса пропонують відзначити на держрівні

150-ліття від дня народження о. Платоніда Філяса пропонують відзначити на держрівні

07.05.14 14:42 0 828
Маємо відновлювати історичну справедливість, вшановуючи тих, хто будував Україну, – Роман Ілик

У Верховній Раді України 6 травня зареєстрували проект постанови №4817 «Про відзначення 150-ліття від дня народження українського церковного та громадсько-політичного діяча у Галичині отця Платоніда Філяса».

«У 2014 році виповнюється 150 років від дня народження відомого українського церковного та громадсько-політичного діяча у Галичині, одного з творців УНР отця Платоніда Філяса. Враховуючи важливість внеску отця Платоніда у питання духовного та громадського життя Галичини, у цей непростий для України час важливо на державному рівні вшановувати тих, хто своєю діяльністю доклався до побудови та утвердження України, її національної ідеї, – зазначає автор законопроекту, народний депутат України ВО «Батьківщина» Роман Ілик, цитує його слова прес-служба нардепа.

Планується, що окрім урочистого відзначення, відбудуться наукові конференції, присвячені життю та діяльності отця.

«Важливою також є робота мас-медіа, яким пропонуємо долучитись до організації та проведення святкування, до інформування про життя і діяльність церковного та громадсько-політичного діяча», – зазначає парламентар.

Також рекомендовано українському державному підприємству поштового зв’язку «Укрпошта» видати серію поштових марок, присвячених 150-річчю з дня народження отця Платоніда Філяса.

«Маємо усіма можливими способами відновлювати історичну справедливість, показувати велич народу України і її найкращих синів та доньок», – підкреслив Роман Ілик.

Довідка.

Отець Платонід Філяс (27 вересня 1864 р – 16 червня 1930 р) – відомий український церковний та громадсько-політичний діяч Галичини, перший редактор християнського часопису «Місіонар», один з авторів конституції ЗУНР.

У 1892 році він розпочинає випуск першого молитовника для молоді, який називався «Гостинець». Перше видання молитовника налічувало 10 тисяч примірників і на сьогоднішній час належить до бібліографічних рідкостей.

У 1897 році розпочинає разом з ігуменом монастиря св. Онуфрія у м. Львові о. А. Шептицьким (згодом митрополитом), видання релігійного часопису «Місіонар», сам же о. Платонід стає його першим редактором. Поява часопису стала помітною подією у церковно-релігійному житті прикарпатських теренів. Блискавичне розповсюдження 20-тисячного накладу, який за висловом П. Філяса «розбігся по ваших селах, як та іскра по сухому листю», засвідчило про успіх нового інтелектуального часопису. З 1920 по 1926 роки «Місіонар» мав 50 тис. передплатників.

У 1902 році очолює першу василіанську місію до Канади. У цей період розпочалася еміграції українців до Канади. Разом з отцями Созоном Дидиком та Антіном Строцьким став першими, хто відправив служби Божі в українсько-візантійському обряді. Діяльність місії була успішною, бо мету, яку перед собою ставили отці – збереження греко-католицької віри в емігрантів з України та розбудова УГКЦ, було досягнуто, а також отці заклали міцний фундамент для своїх наступників.

У вересні 1904 року о. Філясу повідомили, що його вибрано Протоігуменом Галицької Області Отців Василіян. У січні 1905 року о. Платонід Філяс залишає канадську місію і виїжджає на Батьківщину.

Із поверненням в Україну для о. Платоніда Філяса випала тяжка праця розбудови Чину св. Василія Великого. Найперше о. Філяс приділив багато часу вихованню молодого монашого покоління, обдарованіших братів протоігумен скеровував на вищі студії до Риму, Інсбурку, Відня, плекаючи, таким чином, майбутніх викладачів, письменників, публіцистів, науковців, духовних організаторів українського суспільства.

У 1911 році протоігуменем о. Філясом у м. Бучачі було реорганізовано гімназію в «Місійний інститут ім. св. Йосафата». Мета інституту – виховання майбутніх місіонерів, які б ширили Боже слово як на рідній землі, так і за її межами.

У квітні 1915 року в старовинному містечку Кромериж, що в Моравії (Чеська Республіка), відкриває Центральну духовну греко-католицьку семінарію. Ректором семінарії о. Філяс назначив о. доктора Йосафата Кициловського, майбутнього єпископа Перемишльсько-Самбірської єпархії.

В осінніх подіях 1918 року, коли до завершення йшла Перша світова війна і всім було зрозуміло, що Австрія та її союзник програли цю війну, у Львові 18-19 жовтня зібралися члени Установчих зборів, які утворили Українську Національну Раду та проголосили утворення Української Держави. Серед творців були й три василіяни: митрополит Андрей Шептицький, Перемиський єпископ Йосафат Кициловський та о. Платонід Філяс. Першим конституційним законом, схваленим Українською Національною Радою, став «Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії». Підготовлений він о. П. Філясом та іншими василіанами. Будучи членом Української Народної Ради о. П. Філяс опрацював проект конституції української держави, а у Першому українському парламенті о. Філяс репрезентував Жовківський повіт, відтак працював у Міністерстві освіти та релігії Західно-Української Народної Республіки.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернігівській області ...
Наступна новина: Ми не можемо допустити ...

КОМЕНТАРІ