У Рівненській області майстер-клас від ковальського патріарха

У Рівненській області майстер-клас від ковальського патріарха

07.05.14 11:23 0 828
Ковальство – одна з унікальних професій серед представлених в Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Популярність чорного ремесла набирає обертів в країні, проте офіційно навчитися ковальству майже ніде. Комерційні школи ‎надто дорогі для більшості потенційних слухачів, які, як правило, працюють у невеличких містах. Тому пропозиція служби зайнятості – справжній подарунок тим, хто хотів би навчитися ручному куванню. До того ж Сергій Торуля, майстер виробничого навчання РЦПТО ДСЗ, не обмежується суто навчальними планами і програмами. Кожна з його груп бере участь, як мінімум, в одному з ковальських фестивалів. Це – міжнародні фести «Свято ковалів», що проходить щовесни в Івано-Франківську, та «Металеве серце України», фестиваль, який збирає ковалів з усіх куточків світу у серпні.

На «Свято ковалів», яке традиційно проходить 9 травня, щороку приїздить патріарх ковальської справи, голландський майстер Хууб Сенсен, вчитель багатьох рівненських ковалів, серед яких Сергій Торуля та Роман Велігурський. Пан Сенсен все життя присвятив ковальству і вважає своїм обов’язком передавати майстерність наступним поколінням майстрів по всьому світу. Адже у Європі ковальство занепадає: ручна робота стала занадто дорогою. Ковальство з повсякденного ремесла перетворюється на мистецтво і кількість ковальських шкіл природно зменшується. Разом з паном Сенсеном завжди приїздять його колеги і учні з Голландії, таким чином метр формує дружні зв’язки між людьми, ковальськими школами та країнами.

Цей рік не став винятком, Хууб Сенсен продемонстрував майбутнім ковалям новий прийом отримання цікавої форми виробу, який придумав нещодавно. Асистували йому Рамон Раншаар – голландський коваль, котрий вже відвідував Рівне минулого року у серпні, та Сергій Торуля. У кузні були присутні теперішні слухачі РЦПТО, випускники, представники преси. Пан Сенсен не лише демонстрував прийоми, але й докладно пояснював кожний з них. Так, він вважає, що для того, щоб займатися ручним куванням, не потрібна якась особлива сила, у цьому ремеслі головне – досконало володіти своїм тілом, тоді всі рухи будуть вивірені і вдалі. На запитання однієї з журналісток, чи можуть жінки займатися ковальством, відповів ствердно, зауваживши, що правило поширюється на всіх, і лише його школа налічує сім учениць. В ремеслі ж жінок безліч, і працюють вони у дуже цікавих техніках, збагачуючи тим самим культуру ковальства. На підтвердження запропонував дівчині спробувати, щоб переконатися у правдивості цих тверджень на власному досвіді.

Кожен зі слухачів міг не лише спостерігати за роботою патріарха, але й одразу ж спробувати побачені прийоми особисто. Спілкування та навчання продовжиться під час фестивалю в Івано-Франківську, куди поїде велика делегація слухачів та випускників РЦПТО ДСЗ. Там вони зможуть познайомитися із Юрієм Саркісяном, видатним ковалем з Санкт-Петербургу, в якого навчався сам Хууб Сенсен. Можливість знайомитися із видатними майстрами – велике благо для початківців, вважає Сергій Торуля, це – один з методів його педагогічної роботи. Адже велике значення мають не лише професійні навички, але й залученість молодих ковалів до професійного середовища.

Завершився майстер-клас традиційним ковальським обідом, які завжди готують гості. Улюбленими стравами голландських майстрів - пікантним грибним супом та м’ясом у шоколаді, приготованому за азійськими рецептами, мали змогу насолодитися усі присутні.

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Закарпатська область: у ...
Наступна новина: 8 та 9 травня у Тернополі ...

КОМЕНТАРІ