Голова обласної ради Василь Хомінець: 8 травня має стати Днем національного примирення

Голова обласної ради Василь Хомінець: 8 травня має стати Днем національного примирення

08.05.14 09:15 0 652
Ще у 2005 році, будучи головою Ланівецької РДА, я виступив ініціатором підписання Декларації примирення, яку як ветерани УПА, так і ветерани Червоної Армії, сівши за спільний стіл обговорення, засвідчили як ветерани ІІ Світової війни. Як і тоді, так і тепер твердо переконаний: альтернативи національному примиренню в Україні як єдиній державі не існує. Цей шлях пройшла не одна країна світу.

Для усіх нас минула війна – чи не найтрагічніша в історії людства. І винуватцями її цілком однаково є як нацистська Німеччина, так і більшовицький Радянський Союз. Криваві жнива війна, яку розв’язали Гітлер і Сталін, зібрала десятками мільйонів жертв. Обидва диктатори заради примари світового панування нищили цілі народи. Чи не ту трагедію ХХ століття нагадують нинішні події, коли заради міфічного «збирання земель руских» новітній кремлівських диктатор піддає смертельній загрозі не лише українських громадян, а й народи Росії. Як і попередня українська влада, шні господарі Кремля, організовуючи помпезні святкування «Дня Перемоги», насправді ні в гріш не ставлять як ветеранів, так і сотень тисяч своїх молодих громадян. Вже кілька років поспіль вони перетворюють день вшанування загиблих у тій страшній війні на день конфлікту та провокацій.

У 2010-му у спільному параді на центральній вулиці столиці України на запрошення тодішньої злочинної влади маршем пройшли російські військові, демонструючи ніби то спільну пам’ять, волаючи про спільну перемогу. Разом з тим цьогорічна березнева анексія Криму Російською Федерацією, зорганізовані терористичні акції на Півдні та Сході України показують всю цинічну брехливість і тодішньої української влади, і її московських хазяїв. Адже ще тоді вперше в історії незалежної України вулицями Києва крокували іноземні війська, серед яких були й десантники 45-го окремого гвардійського ордена Олександра Невського полку спеціального призначення, який брав участь у військовій кампанії з цинічною назвою “Принуждение к миру” в Грузії. Все це відбувалося після слів президента Чечні Кадирова про те, що наступною після Грузії має бути Україна, й на тлі антиконституційного продовження на 25 років оренди бази Чорноморського флоту Росії у Севастополі. На жаль, ніхто із української владної верхівки не зважив на це.

Нині ж не лише жертви як нацистських, так і більшовицьких злочинів б’ють у тривожний дзвін, настійливо апелюють до українців. З глибоким смутком ми схиляємо голови і перед загиблими від рук диктаторського режиму героями Небесної сотні, і перед жертвами російських терористів.

Обурює той факт, що політтехнологи сусідньої держави намагаються використати драматичні події минулої війни для провокацій та нового кровопролиття в Україні. Переконаний, що як не можливо стерти в народній пам’яті слід від кривавих рік, пролитих в Україні комуністичним режимом та німецькими окупантами, як не можна повернути назад історію, так не можливо нинішніх українців – нащадків героїв, загиблих у визвольній боротьбі за Україну із загарбниками різних мастей, примусити забути, відмовитись від подвигу звитяжців. Ми добре усвідомлюємо – Гітлер та Сталін створили режими масового вбивства. Таким чином і вони, і їх поплічники у кривавих справах, нинішні послідовники мають розглядатись як злочинці перед людством та отримати свій Нюрнберзький трибунал. Отримають його і нинішні агресори України.

Тому напередодні цих днів звертаюсь до органів місцевого самоврядування, політичних партій та громадських організацій, шановних краян – не піддаватись на будь-які провокації, адже найменший конфлікт піде на користь нинішньому агресору! Не використовуймо ніякої символіки окрім державної!

8 травня має стати для нас Днем національного примирення, національної єдності! Схилімо голови перед пам’яттю загиблих по обидві сторони барикад, помолімось за їх душі, облаштуймо могили, пам’ятники та обеліски. Вклонімося тим, хто дожив до нинішнього дня. Допоможімо ветеранам, обігріймо їх добрим словом, увагою та турботою!

Рівняймось на наших героїв, збережімо суверенну, соборну, вільну Україну!

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Мустафа Джемілєв планує ...
Наступна новина: У лікувальних закладах м. ...

КОМЕНТАРІ