На Тернопіллі голова обласної ради Василь Хомінець привітав Генерального Консула Республіки Польща в Луцьку Беату Бживчи із Днем Конституції 3 Травня

На Тернопіллі голова обласної ради Василь Хомінець привітав Генерального Консула Республіки Польща в Луцьку Беату Бживчи із Днем Конституції 3 Травня

08.05.14 17:33 0 791
На запрошення Генерального Консула Республіки Польща в Луцьку Беати Бживчи голова обласної ради Василь Хмінець взяв участь в урочистих заходах з нагоди національного свята Республіки Польща Дня Конституції 3 Травня.

Вітаючи, Василь Хомінець сказав:

Від усієї громади Тернопільщини, депутатського корпусу та від себе особисто вітаю Вас з державним святом польського народу – Днем Конституції 3 Травня.

Конституція 3 травня (або Урядовий закон від 3 травня) – ухвалена в 1791 році і вважається, що була першою в Європі і другою у світі (після американської – 1787 р.) письмовою конституцією та увійшла в історію Польщі, як символ прогресу.

Недарма 3 травня ставало державним святом щоразу, коли Польща набувала реальну незалежність і скасовувався, коли над країною збиралися хмари. Останніми, хто скасував 3 травня як державне свято були комуністи в 1951 році, але з 1990 року цей день знову оголошено в Польщі державним святом.

Ваш народ пережив важкі роки неволі, насильницькі поділи країни. Та все ж польська нація зберегла власні ідентичність, колорит, традиції і стала вільною. Незалежна Польща вже є вагомим членом Європейської спільноти, здобула визнаний політичний і моральний авторитет.

Україна, дотримується вектора, чітко спрямованого на захід. У цьому напрямку стратегічним партнером України була і залишається Польща. При цьому, Україна прагне не втратити своєї економічної та духовної незалежності.

Тернопільщина, а зокрема Тернопільська обласна рада, докладає усіх зусиль для розбудови справжнього громадянського суспільства на фундаменті міцних правових, політичних, економічних і культурних відносин як всередині держави, так і за її межами.

Переконаний, що за підтримки і допомоги таких держав як Республіка Польща, Україна зможе подолати внутрішню кризову ситуацію і зовнішні загрози, створити собі позитивний імідж і зайняти гідне місце серед Європейських держав.

Ми розуміємо, що лінія змагань за демократію проходить через Україну. Але віримо, що за Вашої допомоги та за сприяння світової спільноти ми переможемо і Україна стане вільною європейською державою.

Користуючись нагодою, бажаю Вам міцного здоров’я, невичерпної енергії, нових звершень у відповідальній державній діяльності, а дружньому польському народові – миру, злагоди і процвітання.

Довідково: День Конституції у Польщі є одним із найбільших національних свят, що символізує національне єднання, незалежність та ствердження демократичних засад. 3 травня 1971 була прийнята Конституція Речі Посполитої Двох Народів. Ухвалену 223 роки тому, її вважають найстарішою у Європі і другою у світі після США. За цим документом Польщу було проголошено державою із конституційною монархією і парламентом. Довгий час святкування Дня Конституції було заборонене. Це свято почали святкувати лише у 1990 році. З того часу в кожному куточку країни відбуваються урочистості до цього національного свята.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ