Мрії Майдану про демократію вмирають, – The Washington Post очима донецького студента

Мрії Майдану про демократію вмирають, – The Washington Post очима донецького студента

09.05.14 08:04 0 682
Події і псевдореферендуми на сході України можуть повністю перекреслити мрії Майдану про демократію.

Про це йдеться в статті, розміщеній у впливовій американській газеті The Washington Post.

Ситуація на сході України описується так, як її бачить 25-річний студент, послідовний демократ, житель Донецька Єгор Фірсов, який брав участь у подіях на Майдані.

Єгор виступає проти приєднання до Росії. Майже всі його знайомі теж не хочуть цього. Але Єгор вважає, що якщо люди в масках, яких київські власті називають терористами, виявляться сильнішими, або якщо Росія вторгнеться в Україну, більшість буде мовчати.

Добре озброєні сепаратисти наполягають на проведенні у неділю референдуму про статус східної України. За словами Фірсова, це стало б кінцем мрії, яка народилася на Майдані. Там він і тисячі інших українців побачили, як перед ними відкрилося вікно можливостей, з’явився шанс звільнити країну від корупції і створити демократію. Тепер це вікно може закритися.

«Ви думаєте, наш референдум буде проводитися так, як в Америці?», – запитав він. «Ні. Результати референдуму будуть сфальсифіковані. Ніхто не буде запитувати нас, чи ми хочемо залишитися в Україні або стати частиною Росії. Зброя – більш сильний аргумент, ніж що-небудь ще».

Єгор Фірсов – типовий представник покоління, народженого під час розпаду Радянського Союзу. Хоча він говорить російською, вважає себе українцем. Він виступає за розширення повноважень місцевого самоврядування, але хоче, щоб країна була єдиною.

Близько 35% українців на сході і 26% українців на півдні підтримують більш широку автономію органів місцевого самоврядування. При цьому мало хто підтримує поділ України: тільки 5% на сході і 2% на півдні. Такі дані опитування, проведеного в середині квітня за сприяння Міжнародного республіканського інституту, американської некомерційної організації.

З дитинства Єгор хотів бути юристом і три з половиною роки відучився в юракадемії. Вчився добре, але потім закинув навчання і пішов у політику. Бо побачив, як студенти, які навіть не приходили на заняття, отримували потім відмінну роботу з допомогою своїх батьків. Тому він захотів змінити систему.

Після початку акцій протесту на Майдані він приїжджав у Київ, коли у нього виходило. «Там я дізнався, що таке демократія. Кожна людина на Майдані знав, чому він там знаходиться. Це було чудово, самоорганізація, ніякої боротьби. Це була демократія в чистому вигляді», – розповів Єгор.

Коли було сформовано новий уряд наприкінці лютого, сказав він, всі знали, що було дуже мало часу, щоб зробити серйозні кроки, щоб почати реформувати судову систему, правоохоронні органи, систему освіти, усуваючи всі інститути від корупції. Але криза, яка почалася в Криму, а тепер і на сході України, поставив у глухий кут уряд, який намагається зберегти цілісність країни і запобігти вторгнення Росії.

Єгор Фірсов, який тепер повинен працювати над проведенням президентських виборів 25 травня, вважає, що необхідно просувати країну вперед. Замість того, щоб обговорювати, як побудувати в країні демократію, Фірсов і його друзі говорять про те, як вони можуть захистити її. Вони відчувають себе безпорадними – немає навіть сенсу проводити демонстрації, якщо це спровокує напад сепаратистів, говорить він. Тривають розмови про неминучий вторгнення. Що потім? Масові арешти? Що робити? Ходити на роботу, як ні в чому не бувало? Тікати? Ховатися в лісі, коли почнеться партизанська війна? Коли Єгор побачив, що на Майдані відкрилося вікно для демократії, каже він, він думав зовсім не про зброю», – закінчується стаття в The Washington Post.

Нагадаємо, проросійські бойовики відмовилися від пропозиції президента РФ Володимира Путіна щодо перенесення дати проведення референдумів на Донбасі.

ТСН

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Путін поїде до Франції в ...
Наступна новина: Рятувальники ГУ ДСНС ...

КОМЕНТАРІ