Архів СБУ оприлюднив фронтові листи солдатів, які підпадали під радянську цензуру

Архів СБУ оприлюднив фронтові листи солдатів, які підпадали під радянську цензуру

09.05.14 13:36 0 628
Архів СБУ оприлюднив перлюстровані листи червоноармійців та таємні накази про цензуру в Червоній армії. Таким чином історики хочуть показати інший бік війни: як тоталітарний режим тиснув навіть на тих, хто за нього воював. Через сім десятиліть конфісковані НКВД листи простих людей доступні для дослідників і всіх зацікавлених.

Про це повідомляє прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

Лист із Кам'янця-Подільського на фронт, зі штампом цензора. Липень 1944 року, через три місяці після звільнення міста від німців

Як зазначається, 8 травня, до дня закінчення Другої світової війни у Європі, Галузевий державний архів Служби безпеки України підібрав колекцію архівних матеріалів під назвою «Прості люди Другої світової війни: думки, настрої, переживання». Основа колекції – листування, зокрема, листи з фронту та на фронт, в яких простежуються настрої та ставлення людей до лихоліття війни.

Як розповів заступник директора Архіву СБУ Володимир Бірчак, своє ставлення чи просто думки не завжди дозволялось писати у листах. Із цією метою радянською владою було створено так звані «пункти ПК» – перлюстрації кореспонденції, які переглядали листи та вилучали із них непотрібні та недозволені, на думку радянської влади, речі чи слова. «Так, скажімо, фотографія бійця, що був пораненим чи понівеченим на фронті, не мала права дійти до родичів через політичну та військову недоцільність», – пояснює Володимир Бірчак.

«Якщо ж у листах вояків був негатив, зневага, погрози, зневіра в радянському уряді, владі, критичні висловлювання, вони тут же потрапляли під кримінальну статтю – загрожувало від десяти до 15 років», – додає науковий консультант Архіву СБУ кандидат історичних наук Валерій Огороднік.

Окремим розділом архівної колекції є підбірка наказів про створення, роботу та функції пунктів перлюстрації кореспонденції у 1939-1945 роках, а також ряд так званих меморандумів – витяги з недозволених листів, що подавались партійному та вищому керівництву НКВД для аналізу.

«Наказую запровадити на всю вхідну і вихідну поштово-телеграфну кореспонденцію діючих частин Червоної армії, Військово-морського флоту цензуру. Проводити офіційне розкриття всієї червоноармійської кореспонденції: прості, рекомендовані, цінні листи, телеграми і посилки», – цитує радянський документ Валерій Огороднік.

Оприлюднено також документи про реакцію населення на події війни, що адресувалися особисто Народному комісару внутрішніх справ Лаврентію Берії.

Копії даних документів вже передані Галузевим державним архівом Служби безпеки України до Національного музею історії Великої Вітчизняної війни та до Електронного архіву українського визвольного руху.

Ознайомитися та скопіювати вищезгадані архівні матеріали можуть усі охочі в інформаційно-довідковій залі Служби безпеки України.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Начальник УДСО в ...
Наступна новина: На Тернопіллі у Збаражі ...

КОМЕНТАРІ