Україна могла б запозичити досвід Туркменістана, як ефективно боротися з наркотиками

Україна могла б запозичити досвід Туркменістана, як ефективно боротися з наркотиками

09.05.14 14:47 0 769
Щорічно в містечку Касамли Джулге під Ашхабадом за участю керівництва військових та правоохоронних органів, громадських організацій, керівників акредитованих в Туркменістані закордонних дипломатичних представництв та міжнародних організацій, засобів масової інформації відбувається показове знищення конфіскованих правоохоронними органами наркотичних засобів.

55-річний ветеран закарпатської міліції, підполковник у відставці Рамазан Оразкурбанов з Ужгорода - туркмен за національністю. Українській міліції він віддав понад тридцять років свого життя. Зараз він на заслуженому відпочинку і, незважаючи далеку дорогу , щорічно навідується на свою історичну батьківщину.

Як колишній міліціонер, Рамазан Оразкурбанов під час останнього візиту зацікавився досвідом Туркменістану в боротьбі з наркотиками. З ініціативи Президента Туркменістану Гурбангули Бердимухамедова боротьба з незаконним обігом наркотиків стала одним з пріоритетних напрямів державної політики Туркменістану. Керівництво переконане, що здорове суспільство є запорукою міцної держави, тому боротьба з наркотиками носить в Туркменістані системний характер.

У 2012 р. Державна служба Туркменістану по боротьбі з наркотиками була реорганізована в Державну службу охорони безпеки здорового суспільства. Створена вона за безпосередньої ініціативи Президента з метою більш ефективної реалізації державної політики, спрямованої на протидію незаконному обігу наркотичних засобів.

Боротьба з незаконним обігом наркотиків виведена в Туркменістані на національний рівень і набула широких масштабів. Робота в цьому напрямку ведеться комплексно, у тісній співпраці правоохоронних органів, митниці та прикордонної служби, органів місцевої влади, освіти та охорони здоров'я, громадських організацій та ЗМІ.

На даний час в Туркменістані реалізується Національна програма по боротьбі з незаконним обігом наркотиків, психотропних засобів, прекурсорів та надання допомоги людям, залежним від наркотичних та психотропних речовин. Ця програма розрахована до 2015 року. Відповідно до неї ведеться ефективна робота по боротьбі з розповсюдженням наркотиків, перекриттю каналів їх контрабандного ввезення, а також профілактика наркоманії, виявлення та лікування людей, схильних до вживання наркотичних засобів.

В результаті багаторічної активної і непримиренної боротьби з незаконним обігом наркотиків значно зменшилась кількість їх контрабандного ввезення. Про це свідчить і статистика.

Щорічно в містечку Касамли Джулге під Ашхабадом проходять акції зі знищення вилучених правоохоронцями наркотиків. За офіційною інформацією , якщо в 2008 році там було спалено більше 2,3 тонни наркотиків, через два роки - вже близько 1,4 т., а в 2013 році - тільки 435 кг. Дана статистика свідчить про успіхи Туркменістану в боротьбі з наркотиками і заслуговує на увагу з боку інших держав , у тому числі і України.

Туркменістан є активним учасником трьох міжнародних Конвенцій щодо боротьби з незаконним обігом наркотичних і психотропних засобів, прийнятих ООН в 1961, 1971 і 1988 роках, а також членом Комісії ООН з наркотиків на 2012-2015 роки.

- Мене найбільше вразило, - говорить Рамазан Оразкурбанов, - що одночасно з рішучою боротьбою з наркоманією, яка завдає шкоди здоров'ю і духовному світу особистості, здоров'ю суспільства, в Туркменістані розгорнута масштабна робота з популяризації здорового способу життя. По всій країні - від столиці до маленьких сіл - активно будуються сучасні стадіони, фізкультурно-оздоровчі та кінно- спортивні комплекси, нові школи з спортзалами і басейнами, здравниці, які відповідають міжнародним стандартам. Йде до завершення будівництво в Ашхабаді першої черги Олімпійського містечка, аналогів якому немає в Середній Азії. А сам Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов активно бере участь у спортивних заходах, подаючи наочний приклад для туркменського суспільства, в першу чергу для молоді. У горах у столиці Ашхабаді мені показували так звану Дорогу здоров'я на висоті чотири тисячі метрів, куди регулярно піднімається сам президент, подаючи приклад своїм чиновникам і нації.

Розмову вів Володимир ПАВЛЮХ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: Керівництво міліції ...

КОМЕНТАРІ