Німецько-фашистські окупанти у Львові були культурними, але безжальними до містян, – очевидець

Німецько-фашистські окупанти у Львові були культурними, але безжальними до містян, – очевидець

10.05.14 13:41 0 677
Як тільки німецькі окупанти ступили на львівську землю, вони почали встановлювати свої порядки. Про це повідомляли табличками на вході у кав’ярні та ресторани – "Nur fur Deutsche" – тільки для німців. Нові господарі на свій лад також перейменували близько 150 львівських вулиць.

Про це йдеться у спецпроекті «Особливий погляд» (щосуботи о 22.05 на телеканалі ZIK). «Проспект Свободи німці перейменували на «Гітлер рінг», і навіть в центрі Львова поставили пам’ятник на його честь.

«Що цікаво, вони й «кинули кістку» місцевому українському населенню Львова, перейменувавши декілька десятків вулиць на честь українських діячів. Тобто була і Шевченко гассе, і Лесі Українки гассе, і Грушевський гассе», – розповів історик, Ілько Лемко. Німці обожнювали чистоту та комфорт, тому у Львові найкращі помешкання забирали собі, виселяючи з них простих людей. У районі вулиць Гвардійської, Коновальця, Сахарова та Івана Франка були створені арійські дільниці, в яких проживали окупанти.

«На вулиці Гвардійській була одна з арійських дільниць, переважно там проживали німці, які служили в гестапо. Вони виселяли людей в інші приміщення, а євреїв зразу в гетто. Українців і поляків, вони вважали нижчою расою, але не настільки, щоб зразу знищувати», – каже Ігор Мельник, історик та журналіст. Тутешнім містянам доводилось жити там, де дозволяли німці, – у найгірших районах Львова. Будь-який спротив чи провину їм не пробачали. Хоч у манерах німці були культурними, але карали людей брутально.

«Я пригадую, як один хлопець провинився. Після цього зігнали всіх людей, в тому числі і дітей, ціле Голоско, де ми мешкали. Ми всі стояли і дивилися, як німець тому хлопцеві дав виварку з водою і бив його разів з двадцять п’ять», – пригадує очевидиця німецької окупації Львова, пані Іванна.

Яким було життя за лаштунками фронту та який слід залишила по собі німецька окупація, – дивіться цієї суботи, 0 22:05, на телеканалі ZIK.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ