Росія використовує День перемоги для мілітаризації і підготовки до агресії, – історики

Росія використовує День перемоги для мілітаризації і підготовки до агресії, – історики

10.05.14 12:37 0 702
Те, що робить Росія стосовно 9 травня, по суті є продовженням культу війни, який плекався в Радянському Союзі, зокрема за допомогою Дня перемоги під час холодної війни. Зараз Росія повертається до умов холодної війни і використовує пам’ять про Другу світову для подальшої мілітаризації, мобілізації суспільства, підготовки до агресії.

Таку думку висловив директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Він пояснює: «Ми прекрасно бачимо, що ті символи, які використовує сучасна РФ в якості нібито пам’яті про загиблих у війні, зараз стали символами антиукраїнської агресії. Я маю на увазі так звану георгіївську стрічку».

Щодо внеску українців, який голосно заперечує Володимир Путін, то їх лише у складі Червоної армії воювало близько семи мільйонів. Серед полководців і воєначальників були сотні українців за походженням. До того ж, близько 2,5 мільйона українців були нагороджені орденами і медалями Радянського Союзу, говорить провідний науковий співробітник УІНП Ростислав Пилявець.

«Першим, хто підняв прапор перемоги над Рейхстагом, був українець із Сумщини Олексій Берест. У ході Радянсько-Японської війни маршал Родіон Малиновський командував забайкальським фронтом, який неочікувано для японського командування прорвався через пустелю Гобі в центральну Манчжурію, довершивши оточення і розгром японських військ. За цю операцію йому було присвоєне звання Героя Радянського Союзу. Акт про беззастережну капітуляцію Японії, що знаменував закінчення Другої світової війни, 2 вересня 1945 року, від радянської сторони підписав українець з Уманщини генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко. Всі ці факти свідчать про той великий внесок, який зробили українці для перемоги у Другій світовій війні», – оперує фактами науковець.

Навіть полководці Будьонний та Ворошилов мали українське коріння, додає він.

Втім, щоб увічнити пам’ять про всіх, хто загинув у Другій світовій війні, Україна зробила дуже мало, наголошує доктор історичних наук, завідувач відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії НАН України Олександр Лисенко.

«Ми свідомо забули про військовополонених, забули про остарбайтерів, ми на довгий час поховали у своїй пам’яті єврейське населення, забули про українців, які представляли самостійницький табір. Таким чином, ми викреслили з історичної пам’яті народу величезні пласти, які дуже і дуже важко відновлювати», – звертає увагу він.

Саме тому концепцію відзначення 9 травня треба кардинально змінювати, наполягають історики. По-перше, замінити російську «георгіївську стрічку» на червоний мак – європейський символ пам’яті полеглих у війні. По-друге, змістити акцент на окрему людину, а не на військові паради чи наливання фронтової чарки, каже доктор історичних наук, завідувач відділу етнополітології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України, керівник Центру історичної політології Юрій Шаповал.

«Я ще раз хочу наголосити: Сталін відмовився від цього свята у 1948 році, а його вперто повертали і повертають, нав’язують. Краще замість каш і горілки, яку розливають, надати допомогу цим старим людям, якщо вони направду ветерани», – пропонує Юрій Шаповал, передає «Радіо Свобода».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Закарпаття: на ...

КОМЕНТАРІ