Микола Собуцький: "Підходи до ведення сільського господарства потрібно змінювати"

Микола Собуцький: "Підходи до ведення сільського господарства потрібно змінювати"

10.05.14 16:11 0 911
Заступник голови Волинської облдержадміністрації свободівець Микола Собуцький переконаний, що одноосібникам треба змінювати підходи до ведення сільського господарства, бо сучасний сільськогосподарський ринок диктує нові методи діяльності у царині аграрного бізнесу.

"Нинішня влада нічого даремного не обіцяє, а пропонує вийти за межі звичного. Тобто суть полягає у тому, аби вивесті звичайного сільгоспвиробника на ринок, щоб він впливав на ціну", – переконаний Микола Собуцький.

Для цього, на думку свободівця, необхідно поліпшити якість продукції, щоб ціна на неї стала справедлива, а також була можливість безперешкодно реалізовувати товар. Нарешті потрібно створити повноцінні гуртові ринки сільськогосподарської продукції. Однак одноосібник має бути чимось більшим, ніж селянин в полі. Він повинен не просто виробляти, але й вміти зберігати, переробляти та фасувати продукцію. Тоді виготовлений ними товар буде конкурентоспроможний не лише на українському ринку.

"На гуртівнях одноосібники не працюють. Там наявні тільки організовані кооперативи сільгоспвиробників. І якщо вони вирощують моркву, то вона повинна бути певних розмірів. Наприклад, що стосується молока, одноосібникам заготівельники платять найнижчу ціну: 2,30 – 2,50 гривень за літр. І прагнуть її зменшити ще. Оскільки їхнє молоко низької якості. Водночас великотоварні виробництва отримують дещо більше, бо мають відповідні умови та обладнання", – зауважив заступник голови Волинської ОДА.

Микола Собуцький переконаний, що для підвищення вартості закупівельної ціни молока, одноосібникам потрібно зробити декілька речей: "Перший етап – це встановлення міні-доїльних залів, що зробить доїння безпечним. Другий етап – це холодильні установки, що дозволить молоку довше і якісніше зберігатися. Третій – створення кооперацій, тобто об'єднання 10-20 одноосібників, які разом зможуть вплинути на цінову ситуацію".

Микола Собуцький розповів, що аби уникнути масового вирізання населенням корів, уже зроблені перші кроки, хоча, як він запевняє, часу обмаль. Зокрема, налагоджена співпраця з поляками, які передають свій досвід та готові навчати наших фахівців. Також планується через европейські програми отримати доїльні міні-цехи та охолоджувальні установки. Однак, аби досягнути бажаного результату, конче необхідне розуміння серед селян, що методи якими вони звикли працювати застарілі і необхідно рухатися вперед задля збереження молочної галузі в країні.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ