На Тернопіллі в Малашівцях вкотре горіло сміттєзвалище

На Тернопіллі в Малашівцях вкотре горіло сміттєзвалище

10.05.14 13:22 0 677
Суха тепла погода, що встановилась на Тернопільщині дає про себе знати і вже має негативні наслідки – спалахує не тільки суха трава, а й сміття. Протягом квітня-травня рятувальники вже вісім разів залучались до гасіння пожеж, на сміттєзвалищі у селі Малашівці Тернопільського району.

Варто зазначити, що ситуація з пожежами на Малашівському сміттєсховищі є проблемною та виникає щороку.

Гасіння подібних загорань є доволі складним, адже під час горіння твердих відходів вогонь доволі швидко поширюється всередині сміттєвого масиву і по його поверхні, частинки, що горять розповсюджуються вітром на значні відстані, що може загрожувати виникненням нових осередків загорання, поширювання пожеж на населені пункти, господарчі об’єкти, сільськогосподарські угіддя, лісові масиви, при цьому горіння сміття супроводжується великою кількістю диму та, як наслідок задимленням значної території.

Причини виникнення загорань на сміттєзвалищах різні. Пожежі можуть виникати, як через зумисні підпали, чи необережне поводження з вогнем, так і внаслідок самозаймання сміття, що стається внаслідок порушення технології його захоронення. В результаті гниття твердих відходів починає виділятися метан. «Підігрітий» спекотним сонцем, цей газ стає причиною локальних вибухів. Відповідно – відбувається самозаймання сміття.

Пожежі на великих сміттєзвалищах та полігонах твердих побутових відходів є тривалими, охоплюють значну площу та потребують для гасіння залучення значної кількості технічних засобів та особового складу пожежно-рятувальних підрозділів, затрачення значних матеріальних ресурсів, що при теперішній непростій економічній ситуації доволі проблематично.

Основним способом ліквідації займання сміття на сміттєзвалищах є окопування території, що горить, до мінерального ґрунту чи до ґрунтових вод, з подачею водяних стволів, подача стволів-розпилювачів, заливання місць горіння водою, а також рихлення сміття. Також загасити такі пожежі можна або накривши всю площу загоряння піною, або поступово засипавши сміття глиною, чи грутом – та це надто дороге задоволення, коштів на яке у бюджеті немає.

Якби на сміттєзвалищі дотримувалися правил протипожежної безпеки, то лиха могло б і не бути. Підприємство, що займається вивезенням сміття із міста, кожні 2-3 метри мало би засипати його шаром землі. Це дало б змогу перекрити доступ повітря і відповідно — унеможливити самозагорання сміття.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Донбасі добрі люди ...
Наступна новина: В Чернігівській області під ...

КОМЕНТАРІ