Лучанам та гостям міста відкрили «Таємниці Старого міста»

Лучанам та гостям міста відкрили «Таємниці Старого міста»

12.05.14 08:42 0 862
У Луцьку відбулось офіційне відкриття туристичного сезону. Святкування продовжилось безкоштовною театралізованою екскурсію Луцьком під назвою «Таємниці Старого міста». Лучани та гості міста зібрались на Братському мості, що на Воз’єднання, аби розпочати мандрівку крізь віки.

Кликун, Галшка Гулевичівна, кат, монахиня, вельможі, «живі» скульптури князя і княгині, ролі яких виконували актори театр-студії «ГаРмИдЕр», відтворили присутнім цікаві історичні моменти з життя нашого міста.

Розпочалась історична мандрівка з Братського мосту, де лучанам та гостям міста розповіли про історію виникнення його назви. Привітав із відкриттям туристичного сезону – 2014 заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев. Він побажав, аби кожен учасник екскурсії відкрив для себе щось нове про наше місто. „Луцьк дуже гарне старовинне місто, можливо, ще не до кінця відкрите. Його треба бачити, плекати та пишатися ним”, - значив він.

Учасники екскурсії мали нагоду позмагатися із Кликуном на гучність клику та долучилися до давньої традиції кидати з мосту особисті речі та дрібні гроші.

Опісля всі вирушили до Хрестовоздвиженської церкви, де вже на них чекала Галшка Гулевичівна. Вона розповіла про побиття католиками братчиків та учнів школи й відкрила таємницю першодруку «Лямент». Присутні отримали на згадку про історичну мандрівку листівки із зображенням палітурки стародруку й віршем на звороті.

Не менш цікавою стала історія подвигу видатного лучанина, патріота, українського шляхтича, захисника православної віри і талановитого поета-інтелектуала Данила Братковського. Кат під звучання «Заповіту» поета зображав підготовку до його страти, адже Данила Братковського за його участь у виступах і повстаннях проти поляків було жорстоко страчено. Присутні на знак вшанування запалили свічки.

Мабуть, не усі лучани та гості міста знали про те, що через заборону монахині Камілії Яблонки входити чоловікам на територію монастиря бригіток та гасити пожежу, дотла згоріла частина міста. Тут для учасників екскурсії за допомогою безпечних спецефектів відтворили атмосферу історичної пожежі.

Останньою зупинкою стала зустріч біля Луцького замку. Там двоє акторів розіграли сценку за сатиричним віршем авторства вельможі Івана Журавницького. До слова, цей вірш став першим сатиричним авторським віршем в український літературі.

Кульмінацією дійства стало урочисте відкриття заступником міського голови Тарасом Яковлевим брами древнього замку – як символ відкриття туристичного сезону, звідки з’явилися «живі» скульптури князя і княгині із сувоєм-запрошенням на найяскравіші заходи Великого Лучеська, що відбуватимуться цього року.

Яскраво, змістовно, екстремально, захоплююче відкрили туристичний сезон у нашому місті. Заступник міського голови Тарас Яковлев висловив вдячність учасникам театр-студії «ГаРмИдЕр» за історичну екскурсію. „В кожного з нас буде своє продовження цієї історії, адже наше місто має ще дуже багато несподіванок та таємниць”, - зазначив він й ще раз привітав присутніх із відкриттям туристичного сезну-2014.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ