З вишитих рушників у Луцьку виклали слово «Єдина Україна»

З вишитих рушників у Луцьку виклали слово «Єдина Україна»

12.05.14 11:51 0 691
У нашому місті вп’яте відбувся Всеукраїнський фестиваль вишитих рушників «Вишиті обереги єднання», який традиційно відбувається у День Матері.

Вишитий рушник є важливим атрибутом української культури. З давніх-давен він - центральний елемент народних звичаїв та обрядів. З вишитим рушником благословляють на щасливе подружнє життя, одружуються, зустрічають гостей, на ньому хрестять дітей тощо.

Фестиваль відбувається з ініціативи заслуженого діяча мистецтв України Віталія Іваницького за підтримки Луцької міської ради.

Учасників та гостей фестивалю вітали перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук, заступник голови облдержадміністрації Роман Карпюк, духовенство УПЦ та УПЦ КП.

Звертаючись до лучан, перший заступник міського голови Святослав Кравчук зазначивоманюк: « справжнє свято, яке було відроджено разом із нашою незалежною державою Україною – День Матері. Я пам’ятаю як ентузіасти зі «Союзу українок» відновлювали традиції відзначення цього свята на початку 90-х років. Тоді було мало людей, які розуміли глибину і значимість цього свята для українського народу. Я радий, що щороку у друга неділю травня ми відзначаємо День Матері. У цей день ми вітаємо своїх рідних мам, бабусь, доньок. Це говорить про те єство, яке є в кожного українця. Ми найбільше на цьому світі поважаємо своїх матерів. Мама дала нам життя, мама оберігає та веде нас по життю.

На жаль, на 23 році незалежності України ми знову бачимо сльози на очах матерів і переживання за своїх дітей, які мають захищати єдність нашої держави. Я хочу від щирого серця побажати усім нашим матерям, щоб їхні діти ніколи не брали в руки зброю, хай завжди над нашою землею буде чисте і безхмарне небо. Хай над нашим містом, областю, Україною звучить веселий дитячий сміх, а на обличчях наших матерів буде завжди усмішка».

Також він подякував усім, хто прийшли на центральний майдан міста та долучилися до цього свята.

лучани та гості міста створили спільний вишитий рушник єднання «Вишиті обереги єднання».

Крім того, перед Волинським обласним академічним українським музично-драматичним театром імені Тараса Шевченка з вишитих рушників молодь виклала гасло «Єдина Україна». Таким чином, учасники фестивалю продемонстрували, що у цей складний для нашої країни час Україна має залишатися цілісною та неподільною.

Також, у День Матері, на Театральному майдані вшанували матерів – Героїв Небесної Сотні, які загинули під час протистоянь у м. Києві. Зокрема, це матері Сергія Байдовського, Едуарда Гриневича, Івана Тарасюка, Віктора Хом’яка та Василя Мойсея. Представники влади та духовенства подякували їм за те, що виростили таких синів та вручили вишиті рушники, ікони та квіти.

Потому усі пройшли створеним з вишитих рушників коридором від сходинок драмтеатру до панно - стели Героїв Небесної Сотні, що розміщена біля приміщення Волинської обласної бібліотеки для юнацтва, та поклали квіти.

Для вшанування Героїв Небесної Сотні у небо випустили жовто-сині кульки з траурними стрічками.

Також, у рамках фестивалю, на Театральному майдані відбувалася виставка-продаж вишитих рушників, благодійний аукціон-продаж вишитих рушників, святковий концерт творчих колективів шкіл міста Луцька «Я піснями долю вишию свою…» тощо.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ