В Чернівецькій області рятувальники дбають про безпеку громадян під час травневих свят

В Чернівецькій області рятувальники дбають про безпеку громадян під час травневих свят

12.05.14 16:17 0 653
На травневі свята люди планують відпочинок з близькими та рідними на природі, подалі від буденності. Проте іноді у святкові й вихідні дні безтурботність та веселощі закінчуються травматизмом, втратами як для громадян, так і для довколишнього середовища.

Опіки, забої, сонячні удари – зворотні сторони приємного відпочинку, яких не кожен спроможний уникнути, адже безтурботність напряму залежить від відповідальності та розсудливості.

Гостро у святкові дні постає й проблема пожежної безпеки. У паркових зонах, лісах, на відкритих територіях відпочиваючі розводять вогнища, кидають у траву недопалки, залишають після себе легкозаймисте сміття, а це значно збільшує загрозу виникнення масштабної пожежі. Навіть уламок скла здатен спричинити загоряння, особливо у спекотний та засушливий період. Що й казати про недопалки, іскри чи не загашене багаття.

Щоб запобігти різного роду надзвичайним подіям у період травневих свят, рятувальники проводять з громадянами, у тому числі з маленькими – у навчальних закладах – роз’яснювальну роботу профілактичного характеру, організовують рейдові перевірки в лісових та паркових зонах, спільно з працівниками лісових господарств, іншими службами проводять навчання з гасіння пожеж в екосистемах, а також навчають людей діям на випадок виникнення різного роду надзвичайних подій та ситуацій тощо.

Під час різноманітних заходів громадяни не лише дізнаються правила безпеки, у тому числі пожежної, в лісопаркових зонах, поблизу водойм, при виявленні боєприпасів тощо, а й вчаться надавати першу домедичну допомогу постраждалим. З цією метою до проведення профілактичних заходів рятувальники залучають медиків, а також працівників Червоного Хреста.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає громадян під час відпочинку в лісосмугах дотримуватися елементарних правил пожежної безпеки, а також проводити профілактичну роз’яснювальну роботу зі своїми дітьми та пильнувати їхню поведінку, адже дитячі пустощі також нерідко призводять до пожеж та інших небезпечних ситуацій.

Не засмічуйте місце відпочинку; обгороджуйте та розчищайте місце розпалення багаття; не розводьте відкритий вогонь поруч із сухою рослинністю та господарчими будівлями; не розкидайте недопалки та сірники на суху лісову підстилку; стежте, щоб діти не бавилися з вогнем; приберіть місце погашеного вогнища, переконайтесь, що горіння відсутнє.

Здавалося б, кожен знає ці правила, але знати і дотримуватись їх – речі вкрай різні. Неконтрольований вогонь може призводити до непоправних наслідків, навіть людських жертв. Пам’ятайте: безпека Вашого відпочинку – у Ваших руках, але в разі небезпеки негайно викликайте Службу порятунку за номером 101! У період свят і вихідних особовий склад ДСНС України несе службу в посиленому режимі.

Державна служба України

з надзвичайних ситуацій
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: На Житомирщину продовжують ...

КОМЕНТАРІ