На Волині відбуваються Дні польської культури

На Волині відбуваються Дні польської культури

13.05.14 16:42 0 616
У Луцьку відбулося урочисте відкриття Днів польської культури, в рамках яких відзначають 15-річчя від дня створення Товариства польської культури ім.Тадеуша Костюшка.

В обласній науковій бібліотеці ім. Олени Пчілки зібралися представники обласної та міської влади, науковці, члени товариства, митці. Серед гостей – Генеральний Консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи, голова Волинської облдержадміністрації Григорій Пустовіт, заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук.

«Наші культури, мови, окремі традиції досить споріднені. Налагоджені тісні стосунки між митцями, театралами, музейниками, науковцями. Українські та польські мистецькі колективи мають успіх по обидва боки кордону. Багато волинських дітей вивчають польську мову, літературу, культуру», - підкреслив він.

«Завдяки активній діяльності Товариства польської культури зберігаються традиції, культура ваших дідів та прадідів, тому пам'ять поколінь не переривається», - зауважив голова облдержадміністрації та вручив почесну відзнаку облдержадміністрації з нагоди 15-річчя діяльності Товариства польської культури ім. Т.Костюшка його голові Ніні Поремській.

У свою чергу, пані Поремська вручила Григорію Пустовіту Подяку за багаторічну підтримку діяльності Товариства у Луцьку.

«Нині ми, як ніколи, відчуваємо дружбу, яка складається між українським та польським народами. Ці теплі стосунки, доброзичливість, дух, який об’єднує людей і держави відчувається у всьому. Я дякую Генеральному консулу Беаті Бживчи за відчутну і щиру підтримку, яку Україна нині, у непростий для нашої держави час, отримує від польського народу», - наголосив Григорій Пустовіт.

«Всі ми розуміємо: нині в Україні період змін. І вашій державі просто необхідно бути сильною. Польща намагатиметься всіляко допомагати своїм сусідам, адже без сильної України не буде сильної Польщі. Бо ми усі разом – Європа», - зазначила Генеральний Консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи.

Дні польської культури триватимуть в Луцьку з 12 до 18 травня 2014 року.

Довідково:

Одне із трьох громадських організацій польської громади області - Товариство польської культури імені Тадеуша Костюшка офіційно розпочало свою діяльність у лютому 1999 року.

Нині організація нараховує 310 членів. Голова Товариства - Ніна Поремська.

При Товаристві успішно діють аматорські колективи: хори «Волинь», «Акварелі», «Волинські пані», молодіжний хор, хор польської духовної пісні, дитячі ансамблі "Волинські соловейки", «Ластівочки», клуби за інтересами «Студентський світ», «Інтелігент», «Лікарський клуб», історичний клуб.

У 2000 році Товариство польської культури ім. Тадеуша Костюшка започаткувало проведення на Волині Днів польської культури.

Не забувають волинські поляки про увічнення пам’яті своїх предків – щорічно облаштовують польські цвинтарі.

Товариство польської культури ім.Тадеуша Костюшка активно долучається до суспільно-культурних заходів в області.

Свою діяльність ця громадська організація проводить у тісній співпраці з органами влади Волині, Римсько-католицькою церквою та дипломатичним представництвом Республіки Польща в Луцьку.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Працівники ДАІ виявили ...

КОМЕНТАРІ