В Луцьку у міській раді відбулися дебати на тему місцевого самоврядування

В Луцьку у міській раді відбулися дебати на тему місцевого самоврядування

13.05.14 09:51 0 742
Протягом двох днів у Луцькій міській раді триватиме тренінг у сфері самоврядування у рамках проекту «Польський досвід системних змін. Практичні імплікації для України».

відбулися дебати на тему місцевого самоврядування. Участь у заході взяли Луцький міський голова Микола Романюк, секретар міської ради Сергій Григоренко, депутат міської ради Анатолій Пархом’юк, директор відділу Неінвестиційних проектів мерії міста Люблін, відповідальний за залучення європейських фондів та реалізацію проектів спрямованих на розвиток Кшиштоф Лонтка.

Розпочав зустріч Анатолій Пархом’юк, який представив учасників заходу та коротко поінформував про суть проекту. За його словами, проект буде реалізовуватися у восьми містах України. Він зауважив, що важливо напрацювати певні пропозиції, які пізніше буде можливо використати під час проведення реформи органів місцевого самоврядування.

Потому слово взяв міський голова Микола Романюк. Він розповів приступнім про основні аспекти Концепції реформування місцевого самоврядування в Україні. Також він розповів про результати участі у ІІ Форумі місцевого самоврядування, який відбувався наприкінці березня у Львові.

Міський голова зазначив, що Концепція уже розглянута КМУ. Нині розробляється план заходів з її впровадження, які передбачатимуть певні конкретні пункти щодо внесення змін до законодавчих актів та Конституції України.

Микола Романюк зазначив, що необхідно українцям доносити суть реформи місцевого самоврядування, аби не викликати супротиву. За його словами, громадяни повинні розуміти переваги, які вони отримають від реформи.

Міський голова зауважив, що у цьому плані буде багато залежати від засобів масової інформації.

За словами Миколи Романюка, основним моментом реформи є децентралізація, що має фінансову складову. Він зауважив, що частина податків повинна залишатися територіальній громаді. Зокрема, можна було б залишати 50% податків з прибутку підприємств у місцевих бюджетах.

Також міський голова зауважив, що ще одним з видів податку є екологічний. За його словами, частину коштів від нього можна залишати на місцях. Крім того, передбачається замість облдержадміністрацій створення виконкомів при обласних і районних радах. У той же час, в області має бути представник президента. Нині це ще обговорюється.

Крім того, міський голова наголосив на необхідності чіткого розподілу обов’язків і повноважень, аби вони не дублювалися.

Звернув увагу Микола Романюк і на необхідність, щоб у підпорядкуванні залишалися частина повноважень правоохоронних органів. Зокрема, муніципальна міліція, дільничні міліціонери, ДАІ. В той же час, в підпорядкуванні держави мають залишитися всі інші структури правоохоронних органів.

Кшиштоф Лонтка зауважив, що процес реформування адміністративно-територіального устрою у Польщі проходив складно. За його словами, нинішню трирівневу систему місцевого самоврядування можна було б замінити на дворівневу.

Він зауважив, що у Польщі сільські гміни є повноцінними суб’єктами правовідносин з усіма повноваженнями.

У Конституції Польщі є пункт про децентралізацію влади. Державна влада і місцеве самоврядування є партнерами.

Також місцеве самоврядування є незалежним. Зокрема, це і у фінансовому плані. Він наголосив, що у них органи місцевого самоврядування самі визначають, як і на що спрямовувати. За його словами, у них немає такої структури як казначейство. Всі гроші перебувають на рахунках у комерційних банках. Кшиштоф Лонтка зауважив, що держава завжди може проконтролювати місцеві громади, на що вони спрямовують кошти і чи правомірно їх використовують.

Розповів він і про співпрацю з ЄС. За його словами, вони активно підтримують проекти у п’яти напрямках: працевлаштування людей продуктивного віку; інвестиції у науку та інновації у розвиток економіки; охорону навколишнього природного середовища, енергоощадних заходів і проблем змін клімату; розвиток освіти; боротьбу з бідністю і соціальним виключенням.

Виступив перед присутніми і секретар міської ради Сергій Григоренко. Він зауважив, що нинішня система організації влади є пережитком радянської системи. На його переконання, аби місцеве самоврядування працювало ефективно необхідно дати місцевим громадам більше повноважень, забезпечити фінансовий ресурс та ліквідувати обласні і районні державні адміністрації.

Потому присутні перейшли до запитань, які стосувалися рівня соціального та медичного забезпечення громадян Польщі, рівня заробітної плати працівників органів місцевого самоврядування, податкової системи тощо.

На завершення дебатів, Анатолій Пархом’юк подякував усім за участь у сьогоднішній дискусії та запросив завтра відвідати наступну частину семінару.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі Михайло ...
Наступна новина: До Львова вдруге приїде ...

КОМЕНТАРІ