На Волині відзначили 71-у річницю утворення Колківської республіки

На Волині відзначили 71-у річницю утворення Колківської республіки

13.05.14 14:52 0 1055
11 травня 2014 року Волинська обласна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" спільно з Волинським крайовим Братством вояків ОУН-УПА імені Клима Савура організували відзначення чергової річниці створення Колківської республіки.

У селищі Колки Маневицького району Волині учасники заходу пройшли колоною до пам'ятного хреста "Борцям за волю і незалежність України", де відбулася панахида. Після цього громада рушила до меморіального знаку "Колківська республіка" на народне віче.

Розпочинаючи віче, заступник голови Маневицької районної організації ВО "Свобода" Ярослав Мосійчук зауважив, що десятиліттями совєцька влада намагалася стерти з людської пам'яти спомини про гордих повстанців, які утворили в тилу окупантів власну повстанську республіку. "Це ті герої, про яких легендарний французький державець Шарль де Голль сказав: "Якби я мав таку армію, яку мала УПА, ні один німецький чобіт не топтав би Франції", – наголосив Ярослав Мосійчук.

На вічі також виступили голова Волинської "Свободи", народний депутат України Анатолій Вітів, перший заступник голови Волинської обласної ради свободівець Олександр Пирожик, перший заступник голови Волинської облдержадміністрації свободівець Сергій Кудрявцев, керівники та очільники міських і районних організацій ВО "Свобода", представники наукових кіл, місцевої влади та громадськості.

У своєму виступі голова Волинського крайового братства вояків ОУН-УПА імені полковника Клима Савура Василь Кушнір відзначив вагомий внесок свободівців у справі вшанування національних героїв та перемозі Майдану. За дорученням Головної Булави Братства ОУН-УПА України народному депутату Україну Анатолію Вітіву та першому заступнику голови Волинської обласної ради Олександру Пирожику він вручив пам'ятні ювілейні медалі "105 років від дня народження Степана Бандери".

Перед колківською громадою та гостями селища також виступив голова Донецької обласної організації ВО "Свобода" Ігор Славгородський, який розповів про ситуацію на Донбасі. "Подвиг колківчан надихає нас і є прикладом у нашій боротьбі. Ситуація на Донеччині дуже непроста. Всі мають розуміти, що якби пав Донецьк, то завтра Путін міг бути в Києві, післязавтра – у Львові, Луцьку. Але цього не станеться, допоки в Україні мешкають горді нащадки героїв УПА, Колківської республіки, які продовжують нашу боротьбу. На жаль, більшість активістів з Донбасу змушені виїхати за межі області, бо керовані з Кремля терористі влаштували на них справжнє полювання. Хоча загалом настрої місцевого населення спрямовані на утримання єдиної держави України, таких близько 80% мешканців Донеччини. Просто люди там бояться про це говорити", – зауважив Ігор Славгородський.

Під час віча громада хвилиною мовчання вшанувала усіх загиблих за Україну та привітала зі святом українських матерів, які народжують нашій державі міцних духом синів та дочок.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 9 травня в Ужгороді ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ