У межах проєкту "Від книги – до мети" відбулася зустріч із професором Київської духовної семінарії Дмитром Степовиком

У межах проєкту "Від книги – до мети" відбулася зустріч із професором Київської духовної семінарії Дмитром Степовиком

13.05.14 14:13 0 641
8 травня 2014 року в рамках авторського проєкту народного депутата України Ірини Фаріон "Від книги – до мети" у першому навчальному корпусі Національного університету "Львівська політехніка" відбулася зустріч із професором Київської духовної семінарії Дмитром Степовиком та презентація його книги "Наслідуючи Христа: Віруючий в Бога Тарас Шевченко".

Як розповіла автор проєкту, відомий мовознавець Ірина Фаріон, Дмитро Степовик відкриває нам містику шевченкової сили, власне, через те, що Шевченко постійно уповав на Господа, знаходив у собі певність йти проти рожна. Його праця створена для найширшого читача, бо написана дуже доступною, чистою, відкритою, легкою, невагомою, такою мовою, як тополиний пух, – вона не відпускає.

"Свого часу Степан Бандера казав: "Коли ми слабнемо духовно, коли ми слабнемо морально, то від того є найкращий лік. Цей найкращий лік називається вірою в Бога. Отже, треба навчитися підживлювати себе правдивими цінностями. І про ці правдиві цінності у своїй книжці розповідає Дмитро Степовик. Його тягнуло до Шевченка так, як тягне до Шевченка кожну непересічну особистість, щоб від Шевченка зарядитись", – зазначила свободівка.

Ірина Фаріон, говорячи про силу Шевченка, додає: "Тільки через те, що він випереджав час, він ніколи не слухав нічиїх порад, він є тим, до кого ми приходимо через двісті років".

Автор книги "Наслідуючи Христа: Віруючий в Бога Тарас Шевченко" Дмитро Степовик є відомим українським мистецтвознавцем. За його плечима понад 40 років наукової роботи, 40 книг та чимало нагород.

Під час зустрічі у "Львівській політехніці" мистецтвознавень розповів про свою роботу над книгою, зазначивши, що не міг неуважно підійти до її написання. Перед цим була багаторічна наукова дослідницька робота навіть з виїздом за кордон.

Дмитро Степовик переконаний, що Тарас Шевченко був істинним християнином та глибоко віруючою людиною. Навіть більше, називає його уцерковленим – тобто таким, який строго дотримувався заповідей.

У цьому, як розповів мистецтвознавець Дмитро Степовик, він переконався на основі літературних творів Тараса Шевченка, де майже у кожному вірші чи листі, які він писав до друзів, чи сторінці щоденника є глибокі звертання до Бога.

Дмитро Степовик зазначає: "Вся творчість Тараса Шевченка пронизана духовністю. Рідко хто в українській літературі та мистецтві ХІХ століття може зрівнятися за тематикою релігійності та біблійності з Тарасом Шевченком. Він ніколи не вчився в духовній семінарії. Однак з неба йому було дано бути такою людиною і зробити стільки для розвитку духовності".

Авторка проєкту Ірина Фаріон підкреслює важливість та актуальність Шевченка та праці про нього: "Українець вичавить зі себе рабство не лише з допомогою автомата Калашникова. Це рабство треба вичавлювати з допомогою високого інтелектуалізму і високої духовності та моралі. Власне, це і є в тексті Дмитра Степовика". Також мовознавець планує і в наступних зустрічах у рамках проєкту в той чи той спосіб продовжувати шевченківську тематику. Зокрема, націоналістка хотіла б, щоб кожного місяця у проєкті була унікальна персона, яка промовляла б через Шевченка і з Шевченком, бо Шевченко – це не тільки 9 березня, і не тільки 200-літній ювілей. Ірина Фаріон каже: "Шевченко¬ – це вміння припинити бути залежними. Люди, яких я запрошую на цей проєкт, визволяють свідомість українців".

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Сергій Бочковський: ...

КОМЕНТАРІ