На Волині прихожани погрожують закрити селищний храм та перекрити шосе Київ-Варшава

На Волині прихожани погрожують закрити селищний храм та перекрити шосе Київ-Варшава

13.05.14 12:32 0 1381
На прощання з отцем Володимиром, якого інакше, крім як “наш батюшка” ніхто не називає, прийшло стільки людей, скільки місцевий храм не бачив, мабуть, ніколи. Людський потік “до хреста” неперервно тривав півтори години, адже на останнє благословіння настоятеля поспішали прийти не лише місцеві прихожаний, а й люди з усіх околиць Лукова та інших районів Волині.

Звістка про те, що в неділю відбудеться остання служба “батюшки", збурило невеличке містечко на Турійщині, адже, здається, ще недавно всі пристрасті навколо луківської церкви остаточно уляглися і мешканці селища очікували, що життя повернеться в своє русло й буде, як всі до того звикли, тихим та розміреним.

Отець Володимир, який є настоятелем місцевого храму вже 23 роки, заслужив не лише повагу місцевих мешканців, а й хороші відгуки від тих, хто потрапляв до Лукова проїздом, або ж будучи в гостях. Протягом всіх років, які священник провів у селищі, він не лише сумлінно виконував свої обов’язки, а й намагався зробити значно більше (зокрема, намагався прищепити духовність діятм ще зі школи, де вів гурток). Крім того, він спромігся втримувати конфесійний мир в селищі та тримати високий авторитет УПЦ, через що громада УПЦ КП з’явилася тут лише кілька років тому, та й та залишається малочисельною.

Провінційна ідилія Лукова тривала досить довго, і, здавалося, триватиме вічно. Проте, вона закінчилася з приїздом нового молодого священника Івана. Церковна громада прийняла новачка з ентузіазмом, адже очікувала, що той стане надійною опорою для настоятеля, в якого літа почали вже брати своє. Крім того, віруючі вважали, що, якщо в приході буде два священники, то служби веститимуться частіше.

Однак, не так сталося, як гадалося - кількість служб не збільшилася, а в церковну громаду вкрався розбрат та смута. Молодий священник своє завзяття направив на те, щоб отримати своєрідну “групу підтримки” та “вижити” попередника, щоб зайняти його місце - натомісць мешканці Лукова у великій частині не сприйняли молодика, поведінка якого разюче відрізнялася від тієї, яку вони звикли бачити від “батюшки”. Крім того, по містечку почали вперто поширюватися чутки про те, що “молодий” цілеспрямовано доводить до інфаркту настоятеля, в якого дійсно є проблеми з серцем.

За час своєї присутності у Лукові новий священник довів громаду до розладу і розпачу, а настоятеля храму схилив до думки, що краще полишити Луків задля спокою віруючих та власного здоров’я. Однак, “батюшку” все-таки впросили залишитися, а, після прикрого інциденту на літургії під час Великого Посту, молодий священник перестав з’являтися в Лукові.

Здається, на цьому все мало б скінчитися, проте, через декілька тижнів стало відомо, що до “батюшки” стали навідуватися непрохані гості та погрожувати розправою, якщо він не піде. Крім того, отець Володимир після втечі Івана впав у немилість єпархіального начальства. Врешті-решт, отець Володимир прийняв важке рішення залишити Луків.

Після цього, серед луківських вірян розпочалися заклики не допускати до парафії нікого, хто може бути причетним до цькування їх настоятеля, адже Луківська парафія, з її чисельною паствою, може розглядатися деким, як неабиякий ласий шматок (подейкують, що “ціна питання” сягає 15 тисяч "вічнозелених"). Крім того, віруючі бояться повернення молодого священника, якого багато хто підозрює в банальному зведенні рахунків.

Результатом такого “тихого бунту”, з досить великою ймовірністю, стане те, що храм зачиниться на досить великий час, допоки не знайдеться священник, який зможе розрядити ситуацію й якого сприйме керівництво Володимир-Волинської єпархії. Адже, зважаючи на те, що луківські прихожани дуже переживають несправедливість щодо їхнього священника, громада може вдатися до радикальних кроків. В арсеналі прихожан є як і старий перевірений метод з перекриттям шосе Варшава-Київ чи залізниці на Ягодин, так і можливість переходу церкви під контроль іншої конфесії.

Василь Лукаш

Тексти в рубриці “Лист від читача” не редагуються і публікуються без змін і скорочень.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Наступна новина: Хмельниччина: під час ...

КОМЕНТАРІ