Ми підтримуємо формат переговорів виключно за участі України, ЄС, США і Росії - Арсеній Яценюк

Ми підтримуємо формат переговорів виключно за участі України, ЄС, США і Росії - Арсеній Яценюк

14.05.14 08:10 0 680
«Хочу чітко заявити позицію Уряду України – ми підтримуємо формат переговорів виключно за наявності за столом переговорів України, Європейського союзу, Сполучених Штатів Америки і Російської Федерації», - наголосив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк по завершенні зустрічі з Президентом Європейської Ради Германом Ван Ромпеєм у понеділок, 12 травня.

Він зазначив, що «цілком і повністю підтримує» позицію Германа Ван Ромпея щодо женевських домовленостей.

«Мы очень хорошо понимаем русский язык, именно поэтому словам не верим. У Російської Федерації заяви одні, а дії зовсім інші. Росія повинна перестати підтримувати терористів, закликати їх скласти зброю, перестати їх фінансувати, звільнити приміщення - і тоді в Україні буде спокій», - підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк наголосив, що будь-які плани щодо зриву президентських виборів, які заплановані на 25 травня, не здійсняться: «Ми робимо все для проведення чесних і прозорих виборів, незважаючи на те, що на окремих територіях Донецької і Луганської областей їх буде складно провести. Проте до виборів є ще час, і ситуація повинна стабілізуватися».

Після цих виборів, підкреслив він, в Україні «буде загальнонаціональний, легітимний український президент, який повинен перший візит здійснити до Брюсселю, а перший підпис поставити під Угодою про повноцінну вільну торгівлю з Європейським Союзом».

Кабінет Міністрів, наголосив Прем’єр-міністр, протягом кількох місяців проводить загальнонаціональний діалог. Арсеній Яценюк нагадав, що звернувся до Сходу з чіткими позиціями щодо покращення життя українців: «В тому числі я відповів на всі запитання, які турбують Східну Україну - запитання мови, Конституції, територіальної цілісності, історії».

Він зазначив, що члени Уряду відвідали Одесу, Донецьк, Луганськ, Харків, Дніпропетровськ, Миколаїв: «Зараз в місті Києві ми хочемо започаткувати широку ініціативу щодо національного діалогу з залученням сходу, центру, заходу – всієї України».

За його словами, порядок денний для такого круглого столу повинен містити питання змін до Конституції, децентралізації влади і передачі повноважень з центру територіальним громадам, реальної боротьби з корупцією в центрі й на місцях. Також порядок денний круглого столу має включати питання економічного розвитку, «оскільки країна знаходиться в надскладних економічних умовах, у тому числі й пов’язаних з постійним російським тиском», а також гуманітарні питання, «щоб дати остаточну відповідь на питання мови, історії, культури».

«Ми усвідомлюємо, що всі питання зразу не вирішити. Але провести конституційні зміни, коли кожен українець побачить і єдину Україну, і свою громаду в єдиній Україні, - ми в стані», - підкреслив Глава Уряду.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Криза в Україні загрожує ...
Наступна новина: В Інтернеті з’явилися ...

КОМЕНТАРІ