Понад тисяча студентів зі Сходу у Львові ламали стереотипи

Понад тисяча студентів зі Сходу у Львові ламали стереотипи

14.05.14 13:52 0 654
Впродовж дев’ятьох тижнів у рамках акції «Зі Сходу на Захід» понад тисяча студентів з Донецької, Луганської, Запорізької, Дніпропетровської та Харківської областей відвідали Львів, аби разом «ламати стереотипи».

Як інформує прес-служба УКУ, ідея такої акції виникла в студентському середовищі Львова. Головна мета, яку поставили перед собою організатори – показати, що студенти з різних куточків України схожі у своїх поглядах, бажаннях, переконаннях та мріях. Разом з тим, було бажання показати свою гостинність та встановити дружні зв’язки.

Програма перебування включала екскурсії містом, зустрічі та спілкування зі студентським середовищем, місцевою владою, представниками соціальних організацій та бізнес-структур. Усі витрати, окрім дорожніх, взяли на себе організатори акції та представники місцевого бізнес-середовища.

«Акцію породило саме суспільство. Львівські студенти відчули, що їм слід більше спілкуватися зі своїми однолітками з різних регіонів України, обмінюватися з ними своїми думками та планами, ділитися своїм досвідом та запозичати їхні ініціативи, – розповіла організатор акції Юлія Гнатів. – Разом з тим це стала хороша можливість для студентів з інших міст також між собою поспілкуватися, адже всі вони представляли різні навчальні заклади. Після відвідин Львова студентство об’єднується, робить спільні проекти, ініціює зміни».

Як зазначається, спочатку організатори планували приймати у Львові по 50 студентів кожних вихідних. Однак вже за перші два тижні заявки подали понад півтори тисячі студентів. Відтак, організаторам довелось проводити відбір серед бажаючих. Перевагу надавали тим, хто ще жодного разу не був у Львові, а також тим студентам, які у своїх містах займаються активною громадською діяльністю.

Загалом вдалося приймати близько сотні студентів щовихідних. Так, з 3120 людей, які подавали заявки, до Львова з Донецька приїхали 85 (146 заявок), із Запоріжжя – 100 (438 заявок), з Харкова – 218 (798 заявок), Дніпропетровська – 105 (543 заявок), Донецька – 94 (568 заявок), Луганська – 75 (288 заявок), Кривого Рогу – 82 (273 заявки).

Проректор Українського католицького університету Павло Хобзей наголосив на важливості не лише таких одиночних акцій, але й підвищенні мобільності студентського середовища всередині країни. Він запропонував започаткування програм студентського обміну між університетами.

«Студенти можуть приїжджати і вчитися в університеті іншого міста впродовж семестру, а курси їм зараховуватимуться. Це буде нагода вчитися і краще пізнавати країну. Адже не лише Схід не знає Заходу, але й Захід не знає Сходу. Так, ми різні. Але інакшість не повинна означати ворожості», – наголосив він.

«Стереотипи – це наш найбільший ворог. Такі поїздки допомагають розвіювати міфи. Мені соромно і боляче через те, що відбувається в Донецькій області. Хочеться подолати цю прірву», – підкреслила Дарія Фоменко, учасниця акції з Донеччини.

Вона також зазначила, що студенти зі Сходу хочуть продовжувати традицію і запрошувати до себе побратимів зі Львова і західної України, проте поки що не можуть реалізувати свій задум – Донецьк і Луганськ не надто безпечні.

Як зазначається, упродовж наступних вихідних у Львові очікують близько 150 студентів з Криму та півдня України.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: ЄС виділить Києву 365 ...

КОМЕНТАРІ