На Тернопіллі говорили про Конституцію

На Тернопіллі говорили про Конституцію

14.05.14 10:16 0 702
«Підійшовши впритул до здійснення реформ у напрямку децентралізації влади, маємо чітко усвідомити, що зворотною стороною збільшення повноважень органів місцевого самоврядування є відповідне підвищення їх відповідальності» - На цьому наголосив голова обласної ради Василь Хомінець, вітаючи учасників семінару «Про основні положення змін до Конституції України. Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: основні напрямки, завдання та етапи впровадження”. Участь у форумі взяли керівники області, радник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Юрій Ганущак, голови та представники районних рад та рад базового рівня восьми районів краю, експерти, представники громадських організацій та ЗМІ.

Під час семінару було наголошено, що нинішня ситуація в країні доводить термінову необхідність проведення реформи управління територіями або, як тепер прийнято говорити, – децентралізацію влади. Василь Хомінець підкреслив: «Усім регіонам необхідно надати можливість розвиватися, приймати рішення на місцевому рівні, керувати охороною здоров’я, комуналкою, освітою і гуманітарною сферою. Має бути сформований пакет інструментів фінансового характеру, які дозволять територіям заробляти гроші! Вважаю: прикладом для нас може стати принцип Польщі, записаний у конституції - це партнерство й децентралізація влади».

За словами Юрія Ганущака: «Поверхнево було б зводити реформу тільки до розширення повноважень місцевої влади, навіть із закріпленням додаткових доходних джерел. Це тільки один з компонентів побудови територіальної організації влади зі збалансованою тріадою: повноваження-ресурс-відповідальність. Найвагоміша складова реформи – розподіл повноважень між державою та місцевим самоврядуванням». Експерт вважає: «На сьогоднішній день існують сприятливі умови для проведення реформ, зокрема, децентралізації влади. Всі нормативні акти і заходи повинні бути прийняті і реалізовані вже в 2014 році, з тим, щоб вибори до місцевих рад пройшли на новій просторовій основі і з новими компетенціями органів влади».

Під час семінару його учасники поділились своїм баченням шляхів проведення реформи, викликами, пов’язаними з цим, та позитивами, отриманими в результаті її проведення.

Завтра, 14 травня, у семінарі візьмуть участь представники органів місцевого самоврядування інших дев’яти районів Тернопільщини. На завершення буде підбито підсумки та вироблено пропозиції, які надійдуть до центральних органів влади.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівщина: визначено ...
Наступна новина: Українці впевнені, що Росія ...

КОМЕНТАРІ