У Франції у вихідні відсвяткують Дні Анни Ярославни

У Франції у вихідні відсвяткують Дні Анни Ярославни

15.05.14 11:57 0 819
17-18 травня в Парижі та в містечку Санліс біля Парижа відбудуться традиційні святкування днів Анни Ярославни в Франції. Їх спільно організовують єпархія святого Володимира Великого Української греко-католицької церкви та спільнота українців, які мешкають у Франції.

Про це повідомляє прес-служба Паризької єпархії святого Володимира Великого УГКЦ.

У святкуваннях візьмуть участь представники української діаспори та влади міста Санліс, запрошені дипломатичні представники, приїдуть також гості з України та Північної Америки. Святкування відбуватимуться в катедрі святого Володимира Великого в Парижі, новопридбаній церкві Бориса і Гліба в Санлісі та абатстві Святого Венсана, яке заснувала королева Анна.

На думку єпарха Паризького, владики Бориса Ґудзяка, символи святкування дозволяють в перспективі побачити цілісність подій в Україні. «Цьогорічне відзначення відбувається у складний і знаменний для всіх українців час. Цей радісний святковий здвиг в Франції буде для нас днем гордості за нашу історію і досвідом поринання у наше духовне начало. Адже мужність, європейськість і громадське заангажування Анни Київської, може стати для нас знаменом і заохотою. Тисячолітня перспектива, яку надає нам пам’ять про Анну Ярославну, її дідуся Святого Володимира, який є патроном нашої єпархії, її дядьків, страстотерпців Бориса і Гліба, особливо актуальна», – зазначив владика Борис.

За його словами, навернення князя Володимира має стати прикладом для сучасних українських політиків. «Володимир, який пролив стільки крові і мав багато наложниць, зумів у зрілому віці прийняти кардинальне рішення про навернення. Він радикально преобразився і як політик. Цього потребує наша політика і наші державні мужі – визнати слабину свого блуду і щиро змінити життя згідно з моральними принципами і жертовним служінням», – наголосив владика Борис.

Не оминуть французькі святкування і подій в Україні. В церкві Бориса і Гліба відбудеться молитва за Небесну сотню і всіх, що віддали своє життя за волю і гідність України, з проханням про силу і стійкість у час великих випробувань для українців.

Важливою є робоча частина святкування, коли громада представлятиме всіх гостям новостворений Культурний центр Анни Ярославни. Гості також зможуть ознайомитися з новою версією архітектурних пропозицій для ремонту храму і облаштування культурного центру авторства Лариси Курилас.

За словами співзасновників Вікторії Делленжер та Анни Кантер, мета цього центру – бути платформою для міжкультурного діалогу та сприяти співпраці між Україною, Францією, Європейським Союзом та міжнародним співтовариством.

Центр розроблятиме культурні та освітні проекти, спрямовані на краще розуміння України у Франції, в Європі та у всьому світі. Зокрема, планується проведення виставок, конференцій, форумів, фестивалів, концертів, освітніх програм та інші культурні та публічні заходи. Після реставрації споруди 17 століття, що побудована на фундаментах, які датуються періодом Римської Імперії, частину її простору займе постійно діюча виставка, присвячена постаті Анни Ярославни.

На реставрацію, ремонтні роботи та облаштування храму і центру потрібно близько 1,5 мільйона доларів. Понад 50 тисяч євро уже зібрали львівські підприємці, які допомогли придбати церкву минулого року. Ці кошти використають для пошукових робіт, архітектурних розробок та забезпечення функціонування будівлі згідно з нормами французького законодавства. Після цього планують розвернути активну діяльність храму і центру.

Програма

Субота, 17 травня, Париж

19:30 – Концерт у катедрі Володимира Великого, виступ хору «Веснівки» (Торонто, Канада)

Неділя, 18 травня, Санліс

8:00 – Утреня у церкві Бориса і Гліба

9:30 – Збір на площі Арен

10:00 – Офіційна програма (пам’ятник Анни Ярославни, площа Арен)

11:00 – Процесія до абатства святого Венсана

11:30 – Архиєрейська літургія в абатстві святого Венсана (очолює вл. Борис Ґудзяк)

15:30 – Представлення нового проекту та програму діяльності Центру Анни Ярославни

18:00 – Вечірня у церкві Бориса і Гліба (Санліс)

19:30 – Концерт у катедрі Нотр Дам (Санліс), виступ хору «Веснівки»

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ