На Хмельниччині здоров’язберігаючі технології – пріоритетний напрямок освітньої політики

На Хмельниччині здоров’язберігаючі технології – пріоритетний напрямок освітньої політики

16.05.14 13:32 0 1088
15 травня у Хмельницькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбулася міжгалузева науково-практична конференція «Впровадження здоров’язбережувальних технологій у практику роботи навчальних закладів як один із пріоритетних напрямків освітньої політики України». В її роботі взяли участь науковці, вчителів, медики та голова облдержадміністрації Леонід Прус.

Леонід Іванович зазначив, що останнім часом погіршення стану фізичного і психічного здоров’я дітей дошкільного та шкільного віку викликає занепокоєння суспільства. Адже на завершення навчання у школі в середньому по Україні не більше 6-10% випускників загальноосвітніх шкіл можуть вважатися здоровими, тоді як 52% мають відхилення різного характеру, а 40% – хронічні захворювання.

Саме тому вироблення належного ставлення до свого здоров’я є важливою умовою оздоровлення суспільства,і покладається цей обов’язок на освітні установи, адже це єдині структури, через які проходить все населення країни – наголосив посадовець.

«Сучасний навчальний заклад покликаний не тільки задовольнити запити успільства, але дивитися на крок уперед. Цінним є досвід педагогічних колективів дошкільних навчальних закладів міст Кам’янця–Подільського, Славути, Старокостянтинова, які представляли Хмельниччину на Всеукраїнському огляді-конкурсі здоров’язбережувальних технологій. Переможцем конкурсу став навчальний дошкільний заклад №23 м. Кам’янця-Подільського», - сказав очільник краю.

Учасники конференції обговорили актуальні проблеми формування навичок здорового способу життя дітей та учнівської молоді, реалізації здоров’язберігаючих технологій у навчально-виховному процесі, методичні та психологічні аспекти профілактики соціальних хвороб тощо.

Цікава, предметна розмова з означених питань точилась як на пленарному засіданні, так і у майстер-класах та на дискусійних майданчиках. Наводилася невтішна статистика. За останні 15 років у 1,5 рази почастішали хронічні захворювання ,які спостерігаються майже у 60 учнів, захворюваність дітей 7-14 років збільшилася на 45 %. Найчастіше у дітей виникають проблеми з органами травлення, опорно-руховим апаратом, з’являються захворювання серцево-судинної системи, погіршується зір.

Причинами цього є, як зазначили учасники конференції, недостатність валеологічних знань у педагогів та батьків, відсутність наступності, системності, послідовності у впровадженні здоров’язберігаючих технологій у навчальний процес, домінування традиційних форм навчання, під час яких діти проявляють недостатню фізичну активність, залишаючись пасивними учасниками освітнього процесу.

Учасники конференції були одностайні в тому, що школа, сім’я, громада – найефективніші інституції формування культури здоров’я в усіх її проявах, і вони мають об’єднати свої зусилля, щоб утвердження здорового способу життя, свідоме ставлення до власного здоров’я та здоров’я оточуючих стало справою кожного громадянина – як дорослого, так і дитини.

Зацікавила учасників нова форма подачі матеріалу – стендові доповіді, які були продемонстровані після пленарного засідання.

Також було продемонстровано практичні аспекти застосування окремих технологій у майстер-класах, зокрема: «Надання домедичної допомоги», «Навчальна кінезіологія та йога для дітей», інтерактивна вистава «Маршрут безпеки», «Використання арттерапевтичних технік у роботі педагога», «Інетактивні методи у протидії вживанню наркотиків».

Конференція виробила рекомендації для органів освіти та охорони здоров’я, вищих навчальних закладів, спрямовані на формування у підростаючого покоління навичок здорового способу життя.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ЖКП «Галицьке»: на ...
Наступна новина: «Остаточне рішення щодо ...

КОМЕНТАРІ