Цього тижня львівські митці розкриють образ королеви Франції Анни

Цього тижня львівські митці розкриють образ королеви Франції Анни

16.05.14 10:51 0 858
Цього тижня у Національному академічному українському драматичному театрі ім. М. Заньковецької у Львові відбудуться дві тематичні мистецькі події, присвячені вшануванню пам’яті королеви Франції, уродженки України Анни ХІ ст., що традиційно відбувається у травні.

Про це повідомили у прес-службі Львівської облдержадміністрації.

Так, 15 травня о 16.00 відбудеться презентація виставки «Княжна Київська Анна Ярославна» народного художника України Мирослава Отковича у рамках проекту «Нація, історія, культура». Ідея проекту, який втілює художник, – це повернення пам’яті про визначні особи і дати в історії українського народу. Він переконаний, що у творчому перерізі ми зможемо глибше збагнути значущість тих особистостей, за якими стояли великі історичні зрушення.

Попередньо у рамках проекту вже реалізовано такі виставки: поліптих на сакральну тематику «Сім слів Христа на Хресті», поліптих «Король Данило» та виставка з нагоди 1000-ліття Софії Київської.

17-18 травня о 18.00 відбудеться прем’єра історичної драми «Ярославна – королева Франції» В. Соколовського. Постановку здійснює режисер Алла Бабенко – народна артистка України. Як зазначають організатори, режисер «опирається на психологію жінки з її багатогранністю, вчинки якої окресленні мудрістю, – ця тема присутня у творчості режисера і неодноразово відкривала по-іншому Мадам Боварі, Гедду Габлер, Філумену Мартурано».

Довідка.

Постать Анни висвітлюється у п’єсі Івана Кочерги «Ярослав Мудрий», в романі Павла Загребельного «Диво» та у повісті Івана Филипчака «Анна Ярославна – королева Франції». Також є опера «Анна Ярославна» композитора Антіна Рудницького. Цікавою ця королева є й для французьких літераторів. Про неї писали письменниці Режін Дефорж «Під небом Новгорода», Жаклін Доксуа «Анна Київська, королева Франції», Марі-Клод Моншо «Анна з Києва. Маленька принцеса з країни снігів». У 1978 р. вийшов фільм режисера Ігоря Масленникова «Ярославна, королева Франції».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ