У Львові вшанують пам’ять жертв політичних репресій

У Львові вшанують пам’ять жертв політичних репресій

16.05.14 18:36 0 686
18 травня у Львові відбудуться офіційні заходи із вшанування пам’яті жертв політичних репресій.

Зокрема, о 12.00 годині біля пам’ятника жертвам комуністичних злочинів, що на пл. Шашкевича, 1, за участі керівництва області, духовенства, представників ветеранських та молодіжних громадських організацій, а також осіб, постраждалих від політичних репресій, відбудеться покладання квітів.

Опісля учасники заходів візьмуть участь у поминальній панахиді за жертвами політичних репресій.

Довідково:

Щорічно у третю неділю травня в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій, який установлений Указом Президента України.

Політичні репресії в Україні розпочалися із першої спроби встановлення радянської влади – з початку 1918 року, а закінчилися у другій половині 1980-х рр.

Терор носив цілеспрямований, організований характер, уразив практично всі верстви української нації – інтелігенцію, військовиків, політиків, діячів церкви, культури та мистецтва, та найбільше вдарив по селянству.

За оціночними даними на підставі архівних матеріалів Служби Безпеки України, від 1927 до 1990 р. в Україні було заарештовано понад мільйон осіб, 545 тис. з них засуджені, у т.ч. – щонайменш 140 тис. розстріляно. Крім того, від кінця 1920-х і до початку 1950-х років з України виселено 2 млн. 880 тис. розкуркулених селян і членів їхніх сімей.

Більшість репресованих були українцями, але жертвами терору в Україні стали також росіяни, поляки, німці, євреї, представники інших національностей.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: відбулися змагання за ...

КОМЕНТАРІ