Митці Львівщини розкриють образ Анни - королеви Франції

Митці Львівщини розкриють образ Анни - королеви Франції

16.05.14 13:55 0 650
У травневі дні вшановують пам’ять історичної постаті Анни ХІ ст. – королеви Франції, уродженки з України. Її образ увічнений у літературних творах і кінематографії. Сучасні митці Львівщини теж звернулись до цієї особистості і цього тижня у Національному академічному українському драматичному театрі ім. М. Заньковецької відбудуться дві тематичні мистецькі події.

Так, 15 травня о 16.00 год відбудеться презентація виставки «Княжна Київська Анна Ярославна» народного художника України Мирослава Отковича у рамках проекту «Нація, історія, культура». Ідея проекту, який втілює художник – це повернення пам’яті про визначні особи і дати в історії українського народу. Він переконаний, що у творчому перерізі ми зможемо глибше збагнути значущість тих особистостей за якими стояли великі історичні зрушення.

Попередньо у рамках проекту вже реалізовано виставки: поліптих на сакральну тематику «Сім слів Христа на Хресті», «Король Данило» – поліптих присвячений величній постаті князя-короля Данила та виставка з нагоди 1000 –ліття Софії Київської.

17-18 травня о 18.00 год. відбудеться прем’єра історичної драми «Ярославна – королева Франції» В. Соколовського. Постановку здійснює режисер Алла Бабенко – народна артистка України. Яким же буде образ Анни? У маловідомості фактів режисер опирається на психологію жінки з її багатогранністю, вчинки якої окресленні мудрістю. Ця тема присутня у творчості режисера і неодноразово відкривала по-іншому Мадам Боварі, Гедду Габлер, Філумену Мартурано.

Довідково:

Постать Анни висвітлюється і у п’єсі Івана Кочерги - «Ярослав Мудрий», в романі Павла Загребельного «Диво» та у повісті Івана Филипчака «Анна Ярославна – королева Франції». Також є опера «Анна Ярославна» композитора Антіна Рудницького. Цікавою ця королева є й для французьких літераторів. Про неї писали письменниці Режін Дефорж «Під небом Новгорода», Жаклін Доксуа «Анна Київська, королева Франції», Марі-Клод Моншо «Анна з Києва. Маленька принцеса з країни снігів». У 1978 р. вийшов фільм режисера Ігоря Масленникова «Ярославна, королева Франції».

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Хмельниччина: відбулися ...
Наступна новина: Заступник міського голови ...

КОМЕНТАРІ