Чернігів: "Даєш знання, не відбирай здоров'я!"

Чернігів: "Даєш знання, не відбирай здоров'я!"

16.05.14 11:13 0 650
Такий лейтмотив роботи навчально-виховних закладів і закладів охорони здоров’я виголосила під час спільного засідання колегії управлінь освіти та охорони здоров'я міської ради співдоповідач, директорка ліцею № 15 Олена Жовтопляс.

Захід відбувся 14 травня в управлінні освіти міської ради на тему: "Про роботу управлінь освіти, охорони здоров'я Чернігівської міської ради та підвідомчих закладів щодо комплексного підходу до збереження та оцінювання стану здоров'я учасників навчально-виховного процесу". У роботі колегії взяли участь секретар міської ради Владислав Кухар, начальники управлінь освіти та охорони здоров’я Володимир Купріяненко, Юрій Бойко, керівники закладів освіти та охорони здоров’я міста.

У доповідях учасники колегії відзначили, що робота закладів охорони здоров’я міської ради з питань надання медичної допомоги спрямована на вирішення ключових питань збереження доступності і якості надання лікувально-профілактичної допомоги з використанням наявного кадрового і матеріально-технічного потенціалу закладів.

Соціально-економічне та екологічне неблагополуччя останніх років негативно впливає на стан здоров'я дитячого населення міста Чернігова, яке за результатами профілактичних медичних оглядів поступово погіршується. За статистичними даними з 6 років до 18 років у дітей погіршується гострота зору, слуху, зростає патологія опорно-рухового апарату, зростають серцево-судинні захворювання, що потребує диференційного підходу до розподілу учнів на групи для занять на уроках фізичного виховання.

Швидкі темпи захворюваності та інвалідності у дітей шкільного віку, недотримання гігієнічних нормативів щодо оточуючого середовища, в якому перебувають діти, незбалансованість харчування, гіподинамія, травматизм, недостатній рівень сформованості навичок безпеки життєдіяльності, розповсюдження ВІЛ-інфекції, туберкульозу, захворювань, що передаються статевим шляхом та інші вимагають від органів управління освіти та охорони здоров′я посилити профілактичний напрям та роботу з формування навичок здорового способу життя у навчальних закладах.

Станом на в місті функціонує 54 дошкільних та 34 загальноосвітніх навчальних заклади.

На початок поточного року в дошкільних навчальних закладах виховуються 11403 малюки, із них, 3623 (31%) знаходяться на диспансерному обліку за різними захворюваннями.

Роботу в дошкільних закладах забезпечують 76 медичних сестер, які підпорядковуються управлінню освіти Чернігівської міської ради. Усі медичні кабінети дошкільних закладів мають медичні шафи для зберігання ліків, маніпуляційні столики для проведення профілактичних щеплень, холодильники для зберігання імунологічних препаратів.

Зазначено, що запаси медикаментів у ЗНЗ поповнюються лише на початку навчального року (вересень-жовтень місяці), тому у ІІ семестрі виникають проблеми під час амбулаторних прийомах учнів через відсутність ліків.

Медична допомога учням загальноосвітніх навчальних закладів надається медичними працівниками дитячих поліклінік №№ 1,2 Чернігівської міської ради за основними напрямками роботи:

- проведення обов'язкових медичних профілактичних оглядів;

- проведення профілактичних щеплень згідно з Календарем профілактик-них щеплень;

- здійснення профілактичних та оздоровчих заходів під час навчання;

- надання невідкладної медичної допомоги;

- організацію госпіталізації за наявності показань та інформування батьків про стан здоров’я дитини.

Профілактичні медичні огляди школярів проводяться відповідно до чинного законодавства щороку медичними працівниками у присутності батьків або за їх письмовою згодою. Інформація про результати медичних оглядів фіксується і зберігається у навчальному закладі та закладі охорони здоров’я Чернігівської міської ради.

У разі зниження рівня функціональних можливостей серцево-судинної системи, навіть за відсутності клінічних проявів хвороби, дитина направляється на додаткове обстеження та уточнення діагнозу. Про стан здоров’я дитини та необхідність подальшого обстеження обов'язково повідомляються батьки дитини. Рекомендації щодо терміну організації індивідуального навчання вдома вирішуються комісійно лікарями центральних лікарсько-консультаційних комісій дитячих поліклінік №№ 1, 2 Чернігівської міської ради в залежності від стану здоров’я дитини.

Медико-педагогічний контроль є необхідним компонентом педагогічного процесу, що забезпечує своєчасне визначення рівня функціональних можливостей організму учнів, адекватність фізичних навантажень та раннє виявлення ознак хвороб і ушкоджень.

Так, станом на початок 2013 – 2014 навчального року обов′язковий медичний профілактичний огляд пройшли 24362 учня загальноосвітніх навчальних закладів що становить 99,9% від загальної кількості учнів.

За результатами обов′язкових медичних профілактичних оглядів 11820 учнів (48,4%) віднесені до основної групи з фізичної культури, 10544 учні (43,2%) – до підготовчої групи, 1553 учні (6,4%) – до спеціальної групи і 459 учнів (1,9%) за станом здоров′я звільнені від занять фізичною культурою.

Важливе значення має питання оформлення медичної документації для оздоровлення дітей та визначення стану здоров’я школярів для участі у спортивних змаганнях та олімпіадах.

Формування культури здоров′я потребує системного підходу: виховання в учнів комплексу особистісних якостей, які спрямовані на збереження і зміцнення здоров′я, посилення мотивації щодо ведення здорового способу життя, підвищення відповідальності за особисте здоров′я та здоров′я родини.

Так, станом на 1 січня 2014 року у загально-освітніх навчальних закладах міста навчається 4909 дитини з особливими освітніми потребами, з них, 4571 – діти, які мають психо-фізичні вади. У дошкільних закладах - 2281 дитина з особливими освітніми потребами, з них, 2260 – діти з психо-фізичними вадами. Організація інклюзивного навчання вимагає пристосування до потреб дитини з особливими потребами не тільки приміщення, відповідно облаштованого робочого місця для занять, а й програмно-методичного забезпечення, надання додаткових послуг такій дитині, організації індивідуального підходу до неї.

Серед вихованців дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів 642 дитини-інваліда.

У співпраці закладів освіти з медичними установами двічі на рік проходить оновлення банку щодо дітей з особливими освітніми потребами за різними нозологіями. Це дозволяє вчасно забезпечувати дітей корекційним навчанням. З 1 вересня 2014 року заплановано відкриття групи раннього втручання для дітей із важкими вадами мовлення.

Важливим моментом співпраці є також проведення профілактичних медичних оглядів вчителів до початку нового навчального року. Однак, питання вирішується з запізненням через несвоєчасне проведення фінансових розрахунків.

Заслухавши доповіді, колегія прийняла проект рішення щодо посилення роботи освітян та медичних працівників з формування навичок здорового способу життя учнівської молоді в навчальних закладах.

Начальник управління освіти Володимир Купріяненко підкреслив важливість забезпечення безпечних умов перебування учнівської молоді в навчальних закладах, суворе дотримання санітарного законодавства під час навчання дітей. Він також зауважив, що при розробленні робочих навчальних планів слід уникати перевантаження школярів, надмірної кількості та невмотивованого обсягу домашніх завдань.

Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Художники з Європи ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ