Пожежу в «Оазисі» загасили, людей урятували – такі результати навчань управління ДСНС у Хмельницькій області

Пожежу в «Оазисі» загасили, людей урятували – такі результати навчань управління ДСНС у Хмельницькій області

17.05.14 09:53 0 738
16 травня у Хмельницькому на базі торгово-розважального центру «Оазис» відбулось комплексне тактико-спеціальне навчання з особовим складом гарнізону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту з організації дій підрозділів ДСНС та служб взаємодії під час ліквідації умовної пожежі та рятуванні людей різними способами. Участь у навчаннях взяв і голова обласної адміністрації Леонід Прус.

За тактичним задумом, внаслідок короткого замкнення електромережі на 3-му поверсі в приміщенні кінопроекційної кінотеатру «Мультиплекс» сталося займання. Через двері кінопроекційної, вентиляційними каналами та пустотами дим розповсюджується на верхні поверхи, де знаходяться люди. На момент виникнення умовної пожежі в 2-x кінозалах знаходяться 275 глядачів, а в кінопроекційній 2 потерпілих.

За підвищеним номером виклику до місця пожежі прибули підрозділи 1-го Державного пожежно-рятувального загону м. Хмельницький. Площа умовної пожежі на момент прибуття рятувальних підрозділів складала 50 кв. м. Вогнеборці в складі створених ланок газодимозахисної служби оперативно ліквідували пожежу та організували евакуацію постраждалих з кінопроекційної. За допомогою автодрабин висотою 30 та 60 м проведено евакуацію людей з вікон 3 поверху та даху будівлі.

До відпрацювання елементів евакуації відвідувачів залучене рятувальне відділення курсантів Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, які тренувались евакуйовувати людей з покрівлі будівлі за допомогою альпіністського спорядження та встановленого рятувального пристрою «Куб життя».

Для надання невідкладної лікарської допомоги потерпілим залучалась медична служба аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ ДСНС, яка встановлювала кількість постраждалих та їх стан на розгорнутому сортувальному майданчику, звідки потерпілих з ураженнями середнього ступеню важкості медики переносили до карет швидкої.

Також, під час ліквідації умовної пожежі працювала служба психологічної допомоги Головного управління ДСНС, психологи та магістри Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, які надавали екстрену психологічну допомогу потерпілим.

Всього до навчань залучалися 40 рятувальників Держслужби з надзвичайних ситуацій на 9 одиницях пожежної та спеціальної техніки, а також рятувальне відділення ЛДУ БЖД. До ліквідації умовної пожежі залучались служби взаємодії: оперативні групи міліції, державтоінспекції, аварійні служби газу, електромереж, водоканалу та бригади швидкої допомоги.

Далі всі присутні мали змогу ознайомитись з роботою водолазів-піротехніків, які тренувались діставати з води вибухонебезпечні предмети, а провідні виробники пожежно-рятувального обладнання продемонстрували новинки рятувальної справи та засобів захисту.

Як показали спільні навчання, такі відпрацювання стали новим підходом у взаємодії Держслужби з надзвичайних ситуацій та бізнесу. Вони сприяють не тільки підвищенню рівня професійної майстерності особового складу, а й змушують керівників об’єктів з масовим перебуванням людей звернути увагу на усунення наявних порушень правил пожежної безпеки та дотримання вимог до безпеки персоналу та гостей.

Коментуючи хід проведення навчань голова обласної адміністрації Леонід Прус наголосив на надзвичайній злагодженості, яку продемонстрували працівники різних служб під час моделювання надзвичайної ситуації. «Дуже приємно бачити, коли швидко і професійно рятувальниками виконуються небезпечні завдання та ліквідовується загроза життю цивільних громадян. Адже у критичній ситуації, коли кожна секунда на вагу золота, ступінь взаєморозуміння між задіяними службами визначає успіх усього процесу» – наголосив посадовець. Також Леонід Іванович відзначив ще одну позитивну характеристику даних навчань – присутність виробників обладнання та спецзасобів, які використовуються для порятунку людей. За словами голови обласної адміністрації, демонстрація обладнання та його детальне вивчення стане цінним досвідом як курсантам, так і досвідченим фахівцям.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ