На Хмельниччині вшановуючи пам’ять жертв політичних репресій

На Хмельниччині вшановуючи пам’ять жертв політичних репресій

17.05.14 13:06 0 647
Відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка №431/2007 від 21 травня 2007 року третя неділя травня встановлена Днем пам'яті жертв політичних репресій. Завдяки цьому привертається увага суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології. Водночас відбувається відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

Саме тому 16 травня в переддень відзначення цієї події голова обласної державної адміністрації Леонід Прус вшанував пам'ять про жертв політичних репресій, поклавши корзину з квітами до пам’ятного знака «Ангел скорботи».

Фізичне знищення власних громадян, світогляд яких відрізнявся від комуністичного було розпочато після більшовицького жовтневого перевороту 1917 року. Проте масові репресії розпочались уже після голодомору 1932-1933 років упродовж 1937-1938 років. Цей період в історії України характеризувався «великою чисткою» уявних ворогів Сталіна, вселенням населенню страху та почуття «рабської покори». Саме тоді смертельний вирок ставав звичним явищем і не підлягав апеляції.

В Україні заарештовано 279тис. 126 осіб. Впродовж 1937 року репресій зазнали селяни, інтелігенція, службовці і прості робітники.

На Хмельниччині за час терору загинуло понад 16 тис. громадян, а за всі роки тоталітарного режиму репресовано більш як 59 тис. В живих залишилося 108 жертв політичних репресій.

Як зазначив очільник краю Леонід Прус, спілкуючись із засобами масової інформації, Україна як держава і наша нація пережили не одну таку сторінку в історії. Прикладом можуть слугувати навіть події, що мали місце нещодавно, коли до людей, котрі мали власну думку, власне бачення застосовувались політичні репресії.

«Саме тому необхідно не забувати, вшановувати тих, хто загинув та поважати людей, які живуть серед нас. Адже це велика катастрофа для нашої нації, бо не можливо порахувати точну кількість людських втрат від політичних репресій тоталітарного режиму, хоча майже у кожній родині подільського краю присутні «чорні» сторінки історії,- наголосив Леонід Іванович.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ