Юрій Лелявський розповів про полон, калюжі, штукатурку і пакетик чаю

Юрій Лелявський розповів про полон, калюжі, штукатурку і пакетик чаю

17.05.14 13:54 0 732
Львівський журналіст Юрій Лелявський пробув у полоні В сепаратистів 15 днів. Після повернення та акліматизації у Львові, він дав інтерв’ю журналістам «Погляду на тиждень», в якому розповів про усі деталі життя під конвоєм у Слов’янську.

Тюрма на Лонцького – це те місце у Львові, яке дуже нагадує підвали, в яких тримали Юрія Лелявського, повідомляють журналісти інформаційно-аналітичний проекту «Погляд на тиждень» на телеканалі ZIK (щосуботи о 21:00).

У Слов’янську тюрмою служать приміщення підвалу, – розповідає журналіст, – звичайні господарські, що у мирні часи були складом. Сепаратисти пристосували їх під утримання людей.

«Музей-тюрма на Лонцького у Львові нагадує підвал, де мене тримали, – каже пан Юрій, – бо тут пахне пліснявою, а там нею чути удвічі більше. Там була така ж облущена штукатурка. І коли пішов дощ, вода почала фонтанами витікати зі стін й за кілька хвилин я опинився в калюжі».

«Мій співкамерник, а то був полковник Збройних сил, почав зішкрябувати штукатурку, а я нею – заліпляти дірки, щоб та штукатурка увібрала воду», – розповідає чоловік.

У вільний час Юрій Лелявський відтискався. Іноді наглядачі приносили почитати книги, але здебільшого в’язні розмовляли між собою або спали. До вбиральні їх водили раз на день, годували двічі.

«Ми навчилися пристосовуватись до умов неволі, – розповідає журналіст. – Ось, наприклад, пакетиком чаю, який можна використати кілька разів… По-перше, його тричі можна заварити, по-друге, ним можна витерти ложку чи тарілку. Ниткою, на якій пакетик тримається, можна чистити зуби, а паперовим квадратиком – нігті. Я старався стежити за собою», – каже журналіст.

Те, що п. Юрія визволили, для нього самого стало несподіванкою. Журналіст думав, що вийде на волю не швидше 25 травня. Але у підвалах СБУ залишилось ще як мінімум десяток хлопців, більшість з них – патріотично налаштовані місцеві, яких ніхто не рятує. Тому львівський журналіст зараз веде перемовини, аби обміняти цих людей на ліки. Юрій Лелявський шукає спонсорів, які погодилися б надати медикаменти.

Детальніше про перебування Юрія Лелявського у заручниках в сепаратистів у Слов’янську – уже цієї суботи, 17 травня, о 21:00, у межах проекту «Погляд на тиждень» на телеканалі ZIK.

Нагадаємо, 25 квітня, у Слов’янську сепаратисти захопили львівського журналіста Юрія Лелявського, позаштатного кореспондента медіахолдингу ZIK. За свідченнями очевидців, його схопили під час зйомки і силою відвели до міськвиконкому, знайшовши при ньому паспорт з львівською пропискою.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Три проекти молодіжних ...

КОМЕНТАРІ