Створення добровільних пожежних дружин на Прикарпатті – один з важливих напрямків роботи Управління ДСНС а області

Створення добровільних пожежних дружин на Прикарпатті – один з важливих напрямків роботи Управління ДСНС а області

17.05.14 10:31 0 740
Питання пожежної безпеки, запобігання виникнення пожеж і нещасних випадків на них, організації оперативного гасіння в житловому секторі і народному господарстві є важливими чинниками діяльності добровільних пожежних дружин і є одним з актуальних напрямків роботи Управління ДСНС в області. Адже, як свідчить європейський досвід, у країнах Європи добровільними пожежними формуваннями ліквідовується 30-40% пожеж на початковій стадії.

В Україні ця справа тільки починає відроджуватися і створення таких добровільних пожежних дружин є першочерговим завданням як відповідних служб, так і органів самоврядування – від трудових колективів і організацій до самих мешканців населених пунктів. Добрим прикладом для наслідування на Прикарпатті у цьому сенсі може слугувати Калуський район, де зараз діють 119 таких дружин, 12 з них створено органами місцевого самоврядування на території сільських рад.

Одна з них створена на початку цього року в селі Новиця, де існують багаті і давні традиції взаємодопомоги. За словами сільського голови Володимира Івановича Головчака, віддавна у селі під час виникнення пожежі відразу починають бити у церковний дзвін, на його тривожний набат збігаються люди і допомагають спільними зусиллями гасити пожежу. Тож створення добровільної пожежної дружини тут сприймають як логічний крок у сфері пожежної безпеки. Члени цієї дружини – а це молоді ініціативні чоловіки, які люблять своє село – мають свої обв’язки, зокрема разом з працівниками пожежно-рятувальної служби району вони проводять масово-роз’яснювальну роботу серед населення, особливо серед неблагополучних верств населення, також допомагають виявляти та усувати порушення вимог пожежної безпеки, що можуть призвести до виникнення пожеж. А у випадку виникнення пожежі, члени добровільної пожежної дружини організовують населення на її гасіння до приїзду пожежних підрозділів та доставку води, а також зустрічають рятувальників та скеровують до місця пожежі, адже Новиця – велике розгалужене село, в якому важко орієнтуватися. Також важливу роль у створенні сільської добровільної пожежної дружини зіграв і той факт, що село має проблеми з водопостачанням і живе на привізній воді. З іншого боку саме ця причина дала можливість придбати для потреб села пожежну мотопомпу та бочки для води, які й стали основою забезпечення добровільної пожежної дружини первинними пожежними засобами для гасіння пожеж.

Сільський голова згадує також сільську пожежу, що трапилася 1956 року, коли згоріло 16 житлових будинків і має всі підстави вважати, що така трагедія у Новиці більше ніколи не повториться, бо робиться все можливе для того, щоб мешканці села відчували себе захищеними від вогняної стихії.

Управління ДСНС в області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вогнеборці Ужгорода ...
Наступна новина: У Житомирі вшанували жертв ...

КОМЕНТАРІ