На Львівщині понад 70% доходів створює сфера малого і середнього бізнесу

На Львівщині понад 70% доходів створює сфера малого і середнього бізнесу

17.05.14 16:53 0 744
Повноваження і відповідальність, які отримує місцева влада, мають бути підкріплені фінансовим забезпеченням. І починати децентралізацію, в першу чергу, варто з формули «50 на 50» щодо податкового забезпечення та децентралізації у сфері фінансів.

Таку позицію висловив перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Йосиф Ситник на селекторній нараді з організації громадського обговорення питань децентралізації повноважень і територіальної організації влади, що відбулась під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимира Гройсмана.

«Водночас, зважаючи, що Львівщина є прикордонною та транскордонною областю, варто звернути увагу на зарахування до другого кошика місцевих бюджетів єдиного збору, який справляється в пунктах пропуску через державний кордон України. Це сприятиме розвитку інфраструктури та благоустрою прикордонної зони», – запропонував Й.Ситник.

За словами першого заступника керівника області, надзвичайно актуальне значення для регіонального розвитку має й розподіл коштів для реалізації проектів капітального будівництва, адже на остаточні рішення з цих питань приймаються на державному рівні.

«Необхідно встановити новий механізм концентрації фінансових ресурсів на соціально-економічний розвиток території, зосередивши до 70% обсягів і джерел їх формування на місцевому рівні. Важливо також не забути про проблематику взаємодії відносин місцевої влади із державним казначейством», – розповів він.

Окрім цього, перший заступник голови ОДА висловив побажання, аби в результаті децентралізації влади на місцевому рівні можна було здійснювати максимальне регулювання малого і середнього підприємництва. «Така можливість дозволить дуже швидко приймати рішення на рівні територіальних громад і наповнювати місцеві бюджети. Це актуально для Львівщини, оскільки понад 70% доходів створює сфера малого і середнього бізнесу», – додав він.

Також Йосиф Ситник озвучив позицію області щодо функціонування державних представництв. «На наш погляд формування державних представництв залишається дискусійним питання. Адже територіальні громади можуть негативно сприйняти, що такі представництва у майбутньому здійснюватимуть нагляд за органами центральної виконавчої влади, державними інспекціями на місцевому рівні. Тобто це може зберегти своєрідний монополізм», – резюмував перший заступник.

У свою чергу, Володимир Гройсман запевнив, що державне представництво отримає дуже вузькі функції нагляду та не матиме можливостей надання послуг, фінансування, розподілу фінансів. «Ці представництва мають бути фактично для балансу та противаги, адже в жодному випадку ми не повинні допустити монополізації влади. Наша політика – це максимальна децентралізація повноважень», – наголосив Міністр.

Віце-прем’єр-міністр також додав, що пропозиції областей, озвучені під час селекторної наради, щодо формування доходів місцевих бюджетів, будуть враховані та опрацьовані фахівцями.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ