На Житомирщині майже 70 тисячам пенсіонерів перерахують пенсії

На Житомирщині майже 70 тисячам пенсіонерів перерахують пенсії

17.05.14 15:13 0 771
Відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 1078 (зі змінами) (далі Порядок), розробленого з метою реалізації Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення»» від 6 лютого 2003 року № 491-ІV, у разі, коли величина індексу споживчих цін (індекс інфляції), яка розраховується Державною службою статистики, перевищує поріг індексації, що встановлюється в розмірі 101%, проводиться індексація грошових доходів населення по встановленому індивідуально кожному пенсіонеру базовому місяцю, в якому відбулося підвищення пенсії.

Підвищення грошових доходів громадян у зв’язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін.

У березні 2014 року індекс інфляції перевищив поріг індексації і становить 102,2 відсотки. Офіційно опубліковано індекс споживчих цін в квітні, тому з травня 2014 року проводиться індексація грошових доходів громадян у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

Пенсії індексуються у межах прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, який з 01.12.2013 становить 949 грн.

Відповідно до п. 3 Порядку визначено перелік доходів, які до об’єктів індексації не відносяться, тобто не індексуються. Серед них, соціальні виплати, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму (пенсії, обчислені в мінімальному розмірі, з урахуванням абзацу першого частини першої статті 28 Закону України «Про загальнообов\'язкове державне пенсійне страхування»; додаткова пенсія, підвищення, компенсаційні виплати, надбавки та інші доплати до пенсії, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму).

Крім того, працюючим пенсіонерам в першу чергу індексується сума оплати праці. Індексація пенсії провадиться після індексації суми оплати праці на підставі довідки підприємства, установи, організації, де працює пенсіонер, в якій зазначається розмір оплати праці працюючого пенсіонера, проіндексована її сума і сума індексації. Зазначені довідки надаються пенсіонерами до територіальних органів Пенсійного фонду України.

В той же час отримання пенсіонерами доходу за період виконання ними робіт, пов’язаних з організацією та проведенням місцевих виборів, виборів до Верховної Ради України та виборів Президента України, не є підставою вважати пенсіонера працюючим та не позбавляє пенсіонера права на одержання пенсій, доплат, надбавок, підвищень, що призначаються непрацюючим одержувачам пенсій.

У травні 2014 року органами Пенсійного фонду України в Житомирській області проведено індексацію пенсій 69143 непрацюючим пенсіонерам області, розмір пенсії яких не залежить від прожиткового мінімуму, що становить 17% від загальної кількості пенсіонерів області (405,8 тис.) на загальну суму 2,4 млн. грн.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Через позбавлення житла ...
Наступна новина: «Свобода» в ...

КОМЕНТАРІ