відбувся семінар із керівниками хімічно небезпечних об’єктів Житомирської області ,

відбувся семінар із керівниками хімічно небезпечних об’єктів Житомирської області ,

17.05.14 08:29 0 645
Одним із вкрай важливих завдань, покладених на Державну службу України з надзвичайних ситуацій, є захист населення і території від згубної дії хімічно небезпечних речовин. Їх небезпека полягає у тому, що, на відміну від вогню чи диму, присутність таких речовин нерідко буває просто невидимою. Тож, маючи справу з ними, слід бути у десятки разів пильнішими.

На сьогоднішній день на території України функціонує понад 1 тисяча об'єктів промисловості, на яких зберігається або використовується у виробничій діяльності більше 219 тисяч тонн небезпечних хімічних речовин. У зонах можливого хімічного забруднення проживає близько 11 мільйонів людей, що становить 23% населення всієї нашої держави. На території Житомирської області розташовано 24 подібні об'єкти, загалом на них зберігається близько 33 тонн небезпечних хімічних речовин.

Для зменшення ризиків, пов’язаних із виникненням різного роду надзвичайних ситуацій та подій на хімічно небезпечних об’єктах, 15 травня на базі Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Житомирської області відбувся семінар із керівниками таких об’єктів на тему: «Організація та планування заходів щодо захисту населення та персоналу у випадку виникнення надзвичайної ситуації (аварії) на хімічному небезпечному об’єкті».

На початку заходу керівникам об’єктів області було ще раз доведено, як потрібно діяти у разі виникнення надзвичайних ситуацій чи подій, пов’язаних із викидом небезпечних хімічних речовин. Окремо, фахівці Управління ДСНС Житомирщини спільно із спеціалістами проектних організацій наголосили на необхідності дотримання норм і правил, а також особливостях влаштування, обслуговування та технічної експлуатації систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення.

Також під час заходу було розглянуто одне із найважливіших питань семінару – стан забезпечення персоналу хімічно небезпечних об’єктів засобами індивідуального захисту та шляхи забезпечення ними. На сьогоднішній день відсоток забезпечення працівників хімічно небезпечних об’єктів області засобами індивідуального захисту органів дихання складає 90%. На кінець минулого 2013 року цей показник становив 82,5%.

Представники державної екологічної інспекції в області порушували питання дотримання норм і правил у сфері охорони навколишнього природного середовища.

У ході проведення даного семінару учасники мали нагоду поспілкуватися із доповідачами та отримати відповіді на питання, пов'язані із безпосередньою діяльністю їх об'єктів промисловості.

На завершення відбулася практична частина заходу – проведення показового об’єктового навчання на хімічно небезпечному об’єкті ВСП ДП «Старокостянтинівський молочний завод», який розташований в обласному центрі. Під час навчання було проведено ліквідацію умовної аварії з виливом небезпечної хімічної речовини – аміаку. У ході навчання присутні мали нагоди практично ознайомитись із спрацюванням системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій. Персонал компресорного цеху запроваджував першочергові заходи з локалізації та ліквідації події, відділення радіаційної та хімічної розвідки аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС провело розвідку місцевості за допомогою приладу хімічної розвідки «ДОЗОР», що призначений для автоматичного вимірювання концентрації компонентів газових сумішей у повітрі, приміщеннях та на відкритій місцевості. У той же час рятувальники за допомогою бандажу ліквідували порив трубопроводу аміачної установки у компресорному цеху. Після прибуття чергового караулу однієї з пожежно-рятувальних частин обласного центру, на пожежний гідрант була встановлена автоцистерна та подано воду двома стволами для осадження хмари, яка утворилася при випаровуванні аміаку. Всі роботи особовий склад аварійно-рятувальних підрозділів проводив у захисних костюмах Л-1, кислотно-стійких костюмах «Рятівник» та ізолюючих апаратах «POSTAUER», які призначені для захисту органів дихання.

До того ж, керівникам хімічно небезпечних об’єктів області рятувальники продемонстрували прилади радіаційної та хімічної розвідки, спеціальну техніку для проведення дезактивації та дегазації зараженої території та пожежно-рятувальне обладнання для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру, пов’язаної з викидом небезпечних хімічних речовин.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Інформація про стан ...
Наступна новина: «Океан Ельзи» через події ...

КОМЕНТАРІ