Роздертий плащ утікача із СРСР – цікавинка «Ночі музеїв» у «Тюрмі на Лонцького»

Роздертий плащ утікача із СРСР – цікавинка «Ночі музеїв» у «Тюрмі на Лонцького»

18.05.14 14:26 0 651
Під час «Ночі музеїв» у неділю 18 травня відвідувачі Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» уперше побачать унікальний артефакт – плащ Михайла Процайла, у якому політичний утікач свого часу зміг таки перейти кордон СРСР і Туреччини.

Михайло Процайло, як і більшість інших членів ОУН його покоління, добре знає, що таке сумнозвісна тюрма на Лонцького у Львові. Його утримували тут під час слідства і 1940-их роках. За присудом радянської репресивної системи він відбував позбавлення волі в карагандинських таборах. А після виходу із «малої зони» не захотів залишатися у «великій зоні», якою був увесь Радянський Союз із своїми закритими кордонами, тотальною русифікацією та примусовою працею.

«Михайло Процайло разом із товаришем вирішив покинути СРСР і зробив це через дуже щільно охоронюваний кордон із Туреччиною. Утікачі продиралися через прикордонні колючі загородження, де Михайло Процайло і порвав свій плащ. Після вдалого переходу він не викинув свого одягу, а зберіг його, як символічне нагадування про зусилля дістатися до вільного світу», – розповідає ведучий «Історичної правди» на телеканалі ZIK та сайті «Українська правда» Вахтанг Кіпіані.

Дослідник дисидентського руху Вахтанг Кіпіані зустрічався із паном Михайлом Процайлом у Німеччині, де той тепер мешкає, і колишній політв’язень передав через журналіста роздертий колючим дротом плащ у дарунок музею.

«Кілька років тому Михайло Процайло відвідав Україну, Львів та тюрму на Лонцького. Старший науковий співробітник Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Ігор Дерев’яний записав на відео спогади борця за волю України. Однак ці записи разом із багатьма іншими відеоспогадами українських дисидентів були вилучені співробітниками СБУ у вересні 2010 року разом із комп’ютерами із кабінетів науковців під час спроби влади чинити тиск на істориків», – пояснює директор музею Руслан Забілий.

Вахтанг Кіпіані готовий зарадити в цій ситуації і поділитися із музеєм ще й відеозаписами спогадів Михайла Процайла зі своєї збірки. «Історія життя цього чоловіка надзвичайно химерна, після переходу кордону його намагалася завербувати до співпраці американська розвідка, але він не погодився, бо вбачав справу свого життя у служінні українській ідеї», – каже Вахтанг Кіпіані, обіцяючи розповісти іще чимало цікавого про цей експонат на «Історичній правді».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У столиці пройшов ...
Наступна новина: Офіс голови виборчого штабу ...

КОМЕНТАРІ