Нищук закликав культурних діячів РФ до «мистецької солідарності» у захисті кінорежисера Сенцова

Нищук закликав культурних діячів РФ до «мистецької солідарності» у захисті кінорежисера Сенцова

18.05.14 13:04 0 718
Із ситуації довкола затримання ФСБ кінорежисера, активіста Автомайдану Олега Сенцова розпочався випуск «Шустер live» на Першому національному 16 травня.

До участі в ефірі було запрошено Міністра культури Євгена Нищука, режисера Ярослава Пілунського, журналістку Катерину Сергацкову. Також на скайп-зв’язку зі студією був режисер-документаліст Сергій Лозниця, який представляє на Каннському кінофестивалі стрічку «Майдан».

Катерина Сергацкова розповіла, що пана Сенцова все ще планують етапувати до Москви, звинувачуючи його в скоєнні теракту. За її словами, представники ФСБ звернулися до родичів режисера, аби ті передали затриманому особисті речі для перевезення до Москви. При цьому, каже журналістка, донькою й сином режисера, яких він виховував сам, нині опікується його дружина й родичі, які мешкають у Криму.

«У родині складна ситуація, у сина Олега – аутизм, тож тут потрібна підтримка», – розповіла Катерина Сергацкова.

Пан Нищук закликав культурних діячів Росії до «мистецької солідарності» у захисті Олега Сенцова. «Коли на карту поставлено життя людини, треба забути про пропагандистські речі й об’єднатися», – сказав міністр.

Затримання Олега Сенцова та перспективу його перевезення до Москви Євген Нищук назвав «показовим покаранням» режисера за участь у Автомайдані. Крім того, на думку міністра, у Криму та на Сході «ведеться торгівля людьми, яких захоплюють заради викупу та обміну».

Євген Нищук сказав, що звернувся до правоохоронних органів України з проханням під час операцій обміну зважати, що серед викрадених людей у Криму та на Сході перебуває видатний режисер Сенцов, а також режисер театру Павло Юров та волонтер культурних проектів Денис Грищук, які потребують медичної допомоги.

Сергій Лозниця розповів, що під час перебування на Каннському кінофестивалі використовуватиме будь-яку можливість у інтерв’ю та публічних виступах, аби інформувати громадськість про небезпеку, яка загрожує Олегу Сенцову.

Нагадаємо, Олега Сенцова російська ФСБ затримала у ніч на 11 травня в Сімферополі.

Олег Сенцов є автором повнометражного фільму «Гамер», відзначеного журі низки міжнародних кінофестивалів, зокрема, Одеського МКФ та МКФ у російському Ханти-Мансійську. Картина брала участь у найпрестижнішому фестивалі авторського кіна, Роттердамському МКФ, у конкурсній програмі МКФ GoEast, що проводиться у німецькому місті Вісбаден, а також демонструвалася на Київському МКФ «Молодість».

Олег Сенцов зі своїм наступним повнометражним ігровим проектом «Носоріг» виграв конкурс Держкіно й виборов право на державне фінансування. Режисер готувався незабаром розпочати фільмування цієї стрічки, пише Телекритика.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Хитров визначився з ...
Наступна новина: Івано-Франківщина: в ...

КОМЕНТАРІ