Волиняни вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Волиняни вшанували пам'ять жертв політичних репресій

19.05.14 11:18 0 650
Волиняни вшанували пам'ять жертв політичних репресій та жертв депортації (1944 р.) кримськотатарського народу.

Зокрема, на Замковій площі у Луцьку біля пам’ятного знаку жертвам політичних репресій зібралося багато волинян на скорботний захід. Духовенство відслужило панахиду за загиблими, після чого відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку та до стіни розстрілу в’язнів Луцької тюрми.

До учасників скорботного заходу звернувся голова обласного товариства політв’язнів і репресованих Віктор Федорук. Він, зокрема, зауважив: «Перші концтабори більшовики відкрили ще у 1918 році, а в 1929 році були створені ГУЛАГи, які об’єднували в собі понад 250 управлінь. За підрахунками дослідників та науковців через систему ГУЛАГів пройшло близько 66 мільйонів людей. Майже половину з цього числа становлять українці». Також додав: " Цьогоріч минає 70 років з того моменту, як кримських тартар почали переселяти з їхніх домівок на інші території СРСР. «Однак, й нині цей народ не може себе почувати спокійно у своїх домівках, адже над ними нависла нова загроза. Ми усі нині маємо підтримати кримських татар», – наголосив він.

Участь у покладанні квітів взяли голова облдержадміністрації Григорій Пустовіт та його перший заступник Сергій Кудрявцев, перший заступник голови облради Олександр Пирожик та заступник голови облради Ігор Гузь, Луцький міський голова Микола Романюк, представники політичних об’єднань та громадських організацій, учні та студенти, колишні політв’язні та репресовані, ліцеїсти, кримські татари, громадськість міста.

Молоді люди з Криму та лучани біля пам’ятного знаку жертвам політичних репресій розгорнули український і кримськотатарський прапори, щоб показати, що ми – єдині.

Голова облдержадміністрації Григорій Пустовіт, Луцький міський голова та народний депутат України Анатолій Вітів поспілкувалися з переселенцями з Криму, поцікавилися умовами їхнього проживання на Волині та потребами, висловили слова підтримки.

«Те, що відбулося вшанування пам’яті жертв політичних репресій та жертв депортації кримськотатарського народу говорить про те, що долі народів, які борються за своє визнання та за право мати власну державу, хочуть жити в Українській державі», - зазначив голова облдержадміністрації у коментарі для ЗМІ.

«Коли ми згадуємо жертв політичних репресій, маємо чесно сказати – історія повторюється. знову є політично репресовані. Тому ми повинні робити висновки з історії, подій минулого для того, щоб більше такі сторінки не повторювалися.

Ми маємо розуміти, що тільки єдність народу та патріотизм, спільні зусилля робить народ захищеним. Якщо немає спільної думки, тоді нація завжди страждає. Я думаю, що український народ знайде у собі силу та мужність і покладе край шовіністичним планам наших російських сусідів», - наголосив Григорій Пустовіт.

Після покладання квітів хор «Посвіт» разом з громадськістю заспівали Державний Гімн України.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівщина: рятувальники ...
Наступна новина: Чернігівська область: ...

КОМЕНТАРІ