Турчинов: Росія не має права односторонньо перервати поставки газу

Турчинов: Росія не має права односторонньо перервати поставки газу

19.05.14 16:20 0 693
Голова Верховної Ради, виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов заявив у неділю, що міжнародне право не дозволяє одній зі сторін контракту в односторонньому порядку переривати постачання за цим контрактом, якщо справа розглядається в міжнародному арбітражі. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як сказав він, виступаючи на телеканалі «1+1», Україна звернулася до міжнародного арбітражу, щоб припинити односторонній перегляд Росією цін на газ у бік їхнього збільшення.

Турчинов додав, що урядові доручено зробити все необхідне, щоб не допустити енергетичної небезпеки для України в разі зменшення чи зупинення поставок газу. За його словами, йдеться про альтернативні джерела постачання газу, зокрема, з країн Заходу.

Росія заявила на початку тижня, що запроваджує для України передоплату за газ і в разі несплати до 2 червня вже наступного дня перекриє Україні постачання газу. Україна заявляє, що не згодна зі збільшенням ціни на російський газ і не платитиме за названими Москвою цінами.

«Нафтогаз України» ще 28 квітня подав російському газовому монополістові «Газпромові» передарбітражну ноту з вимогою про перегляд деяких моментів газових контрактів 2009 року, головним із яких є перегляд ціни на газ. Якщо сторони не дійдуть згоди протягом 30 діб, спірні питання будуть передані на розгляд до Арбітражного інституту Стокгольма, як передбачено контрактом.

Останнім часом Росія заявила, що скасовує дві знижки в ціні свого газу для України. Один із цих кроків пояснили боргом України, а інший – окупацією й анексією українського Криму, за продовжене базування в якому російського Чорноморського флоту була надана та скидка.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомиряни підтримують ...
Наступна новина: У Києві вшанували пам’ять ...

КОМЕНТАРІ