На Тернопіллі чи зможе міжнародна програма CoST допомогти Укравтодору забезпечити прозорість роботи?

На Тернопіллі чи зможе міжнародна програма CoST допомогти Укравтодору забезпечити прозорість роботи?

19.05.14 17:20 0 675
Здійснення державних закупівель в сфері будівництва – чи не найпроблемніше в Україні, та для того, щоб підвищити підзвітність і прозорість використання коштів державного бюджету у цьому секторі економіки, необхідно практично вирішити нагальні проблеми цього процесу, а не намагатися адаптувати механізми, що спрацювали в інших державах, до українських реалій.

Таку думку висловив Голова Державного агентства автомобільних доріг України Олександр Малін в ході зустрічі з представниками міжнародної програми CoST, до якої минулого року долучилося Держагентство.

За його словами, Укравтодор готовий до найжорсткішого контролю своєї діяльності та тісної і тривалої співпраці з будь-якою організацією, що прагне, щоб в Україні процеси відбувалися краще, чистіше й організованіше.

«Проте Ви маєте запропонувати нам по-справжньому дієві інструменти, що виведуть процес держзакупівель з тіні, виключать корупційну складову, унеможливлять появу нових шахрайських схем і захистять галузь у майбутньому», – наголосив О.Малін.

Не менш проблемними Голова Укравтодору назвав перепони, що виникають в ході проведення міжнародних торгів – передусім це недобросовісна конкуренція, демпінг, що подеколи сягає 40%, а також відсутність преференцій для національних компаній, в яких податкове навантаження є набагато вищим ніж в комерційних, а отже вони знаходяться в нерівних умовах.

Підсумовуючи, Малін зазначив, що всі зазначені фактори й призводять до здорожчання вартості робіт та збільшення строків їх виконання, а це – як результат спричиняє кризу в дорожній галузі.

«Лише запропонувавши реальні шляхи розв’язання окреслених проблем, CoST доведе свою доцільність та ефективність, адже складна політична та економічна ситуація в Україні не дозволяє нам марнувати час, сили та гроші на недієві проекти», – зауважив очільник Держагентства насамкінець.

Нагадаємо, CoST – це неурядова неприбуткова програма, до якої 6 листопада 2013 року офіційно приєднався Укравтодор. За інформацією Світового банку, програма CoST орієнтована на підвищення ефективності витрачання коштів на інфраструктурні проекти за рахунок поліпшення прозорості процесів реалізації проектів будівництва.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ