Кому і чим допоможуть після підвищення тарифів на комунпослуги?

Кому і чим допоможуть після підвищення тарифів на комунпослуги?

20.05.14 12:59 0 639
Зі збільшенням тарифів на газ і тепло українцям доведеться затягти паски ще тугіше. Аби мінімізувати наслідки здорожчання комунпослуг, Кабмін спільно з Мінсоцполітики розробив спеціальну програму допомоги, сенс якої – компенсувати 100% різниці між новими та старими цінами на газ і тепло. Розраховувати на цю компенсацію зможуть навіть сім’ї, які на субсидію не мали права. Хто зможе отримати компенсацію, якого розміру вона буде і як її оформити, дізнавався СіД.

ХТО?

Право на отримання компенсації із 1 липня 2014 року матимуть родини, у яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї. Визначити його можна, додавши прожиткові мінімуми для кожного члена сім’ї. Так, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2014 рік», щомісячний прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становить 1 032 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 1 286 грн, для працездатних осіб – 1 218 грн, для осіб, які втратили працездатність, – 949 грн. Слід врахувати, що до складу сім’ї входять усі особи, які зареєстровані у житловому приміщенні. У разі коли у будь-кого з працездатних членів сім’ї відсутні доходи за будь-який місяць протягом шести, за який визначається сукупний дохід, до розрахунку береться дохід такого члена сім’ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1 218 грн).

Приміром, сім’я складається з чотирьох осіб: чоловік, який працює й отримує 2 500 грн, дружина – інвалід ІІ групи, яка не працює і отримує 1 100 грн пенсії, та двоє дітей віком 5 та 10 років. Прожитковий мінімум для цієї родини становить 4 485 грн (1 218 грн (для чоловіка) + 949 грн (для дружини), + 1 032 грн (для дитини віком 5 років) + 1 286 грн (для дитини віком 10 років), а їхній середньомісячний сукупний дохід – 3 600 грн (2 500 грн зарплати чоловіка + 1 100 грн пенсії дружини). Оскільки середньомісячний сукупний дохід менший, ніж величина прожиткового мінімуму, сім’я має право на виплату компенсації.

СКІЛЬКИ?

Компенсація розраховується окремо для кожного виду комунальних послуг в опалювальний, не опалювальний періоди, а також у неповні місяці опалювального періоду пропорційно до кількості днів опалювального періоду. Її розмір визначається як різниця між розміром плати за комунпослуги у межах норм споживання після підвищення тарифів та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до їхньої зміни.

При цьому норма власності та користування загальною площею житла становить 21 кв. м на кожного зареєстрованого та додатково 10,5 кв. м на усіх зареєстрованих. Так, для родини із чотирьох осіб ця норма становить 94,5 кв. м (21 кв. м х 4 + 10,5 кв. м).

Приміром, до підвищення тарифів cім’я в межах норм споживання сплачувала 320 грн усіх комунальних платежів, а після підвищення – 475 грн. Розмір компенсації для цієї сім’ї становитиме 155 грн, тобто їй повністю відшкодують вартість здорожчання комунпослуг.

ДЕ І ЯК ОФОРМИТИ?

Для призначення компенсації особа, яка зареєстрована у житловому приміщенні, має подати до органу соцзахисту населення за місцем реєстрації заяву, довідку про склад зареєстрованих у цьому приміщенні осіб і довідку про доходи кожного члена родини. Усю іншу інформацію органи соцзахисту населення збирають самостійно. Зауважте: компенсація розраховується з місяця звернення за її наданням.

Варто зазначити, що надання компенсації припиняється, якщо заявник не оплачує комунальні послуги (крім випадків, пов’язаних із затримкою виплати зарплати, пенсії тощо, яка підтверджується відповідними документами) та якщо заявник приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи та склад осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні. Безпідставно отримані кошти компенсації доведеться повернути.

Субсидії не скасують

Попри максимальну економію бюджетних ресурсів, субсидії все одно надаватимуть. За словами заступника директора Департаменту соціального захисту населення Волинської ОДА Людмили Сірбіненко, таку підтримку матимуть родини, які за комунальні платежі віддають більш як 10% або 15% свого сукупного доходу.

– Торік субсидіями було охоплено понад 28 тис. волинських родин, що становить 7,8% від загальної кількості сімей, що проживають в області. Майже 90% з них – це родини, до складу яких входять пенсіонери, інваліди інші малозахищенні верстви населення. Право на отримання субсидії мають сім’ї, в яких витрати на житлово-комунальні послуги у межах встановлених норм споживання (враховуючи пільги), є більшими за 15% середньомісячного сукупного доходу всіх членів сім’ї. Якщо у помешканні зареєстровані та постійно проживають лише пенсіонери чи непрацездатні особи, якщо серед зареєстрованих є неповнолітні діти, інваліди І-ІІ груп і середньомісячний сукупний дохід на кожну особу, зареєстровану у квартирі, не більший від прожиткового мінімуму на одну особу, розмір житлової субсидії призначається таким чином, щоб розмір плати за комунпослуги в межах норм користування становив 10% від середньомісячного сукупного доходу осіб, що проживають у помешканні.

Інна СЕМЕНЮК

Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Львівська ОДА повторно ...

КОМЕНТАРІ