Забужко: За останні п’ять місяців ми подорослішали на п’ять років

Забужко: За останні п’ять місяців ми подорослішали на п’ять років

20.05.14 13:31 0 670
Українське суспільство за останні п’ять місяців подорослішало на п’ять років.

Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» заявила українська письменниця Оксана Забужко.

Вона зазначила, що зараз ідуть різні дискусії. Наприклад, є певна когорта скептиків, які кажуть, що нічого було виходити на Майдан і розвалювати цю і без того крихку, нехай корумповану або яку завгодно, але все ж державну шкаралупу, що краще було дотерпіти до 2015 року і далі спробувати через вибори.

«Я думаю, що ця позиція дуже наївна і недалекоглядна, але такі скептики є, і я чула це не тільки від публічних осіб, а й від київських таксистів. А таксисти – це все ж дуже важливе джерело інформації, це інформаційна мережа міста», – сказала Забужко.

На її думку, громадянське суспільство, взагалі українське суспільство вже пройшло за цей час велику школу зрілості, і політичної, і – що набагато важливіше – людської.

«Зрозуміло, що зараз настають нові і нові випробування. Наприклад, у тому, що сталося в Одесі, великою мірою можна впізнати подібність до того, як провокували Майдан, за цим був подібний сценарій. Але громадськість Одеси каже, що головне – зберегти людяність, говорити один із одним, не вестися на розпалювання ненависті та агресії», – заявила письменниця.

За її словами, українське суспільство за цей час подорослішало на п’ять років, і події, які вмістилися в останні п’ять місяців, насправді повинні були для повного перетравлення зайняти п’ять років.

«Але нехай Бог милує, думаю, що так довго весь цей кошмар не протримається. Отже, усвідомлення того, що настала пора дуже серйозних випробувань, що війна вже йде і що Путін на цьому не зупиниться, і що треба готуватися до оборони – це усвідомлюють різною мірою в різних регіонах. Але відбувається якесь загартування народу. Це страшне хрещення кров’ю ставить дуже різкі межі, «іже не прейдеши», але це дійсно якась нова якість. І те, що відбувається в Україні, – це дійсно якесь «Боже ігрище», випробувальний майданчик, на якому все людство може багато чому навчитися.

Просто ми зараз дуже зайняті ухилянням від безпосередніх ударів, відбиванням безпосередніх атак, для того, щоб повною мірою осмислити те, що відбулося – для цього треба відступити на крок, треба мати певну дистанцію. Ми занадто в гущі всіх цих подій, занадто «на фронті», щоб оцінити весь масштаб трансформацій, яким, як виявилося, мимоволі підпало українське суспільство, український народ. І все ж велика частина – хоча важко відчути, наскільки велика, де більшість, де меншість – поділяє настрій, що ми переможемо. Ми все одно переможемо», – зазначила Забужко.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чиновники з розрядами ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ