Кримські пляжі гнітюче порожні. Початок сезону провалено, – ЗМІ

Кримські пляжі гнітюче порожні. Початок сезону провалено, – ЗМІ

20.05.14 11:44 0 693
Тепер поїздка до Криму супроводжується незручностями, які пов’язані з проходженням паспортного контролю. Відпочинок на півострові став ще дорожчим. Сервіс залишився на колишньому рівні. Але головне – з масовою відмовою українців відпочивати в Криму і з переходом території в статус невизнаної атмосфера там більше спонукає до конфліктів, ніж до відпочинку: будь-яка розмова з місцевими жителями неминуче зводиться до політики, що створює напружену обстановку.

Про це пише журналіст Дмитро Коновалов у своїй статті на сайті INSIDER.

Як йдеться у публікації, залізниця, на відміну від авіаційного транспорту, все ще з’єднує материкову частину України з Кримом. Хоча пасажирів і, відповідно, поїздів на цьому напрямку стало істотно менше.

Юридичних обмежень для поїздок у Крим немає. Верховна Рада не стала вводити обов’язкове отримання громадянами України спеціального дозволу на в’їзд на півострів. Це правило за Законом «Про правовий режим забезпечення прав і свобод громадян на окупованих територіях України» стосується тільки іноземців. Тобто громадяни з українськими паспортами можуть на законних підставах проїхати до Криму без попереднього звернення до держорганів.

Але фактично ж обмеження введені. На залізничних станціях «Херсон» та «Мелітополь» Держприкордонслужба України організувала пункти контролю. Їх завдання, як роз’яснив начальник прес-центру цього відомства Олег Слободян, полягають в «обліку громадян, які перетинають адміністративний кордон».

Відповідно, для проходження контролю потрібен паспорт. До того російська сторона з 25 квітня ввела прикордонний паспортний контроль по станції «Джанкой».

Кримські експреси, що виїжджають з Києва, зараз в основному заповнені жителями Криму, які їдуть додому. Як зазначає журналіст, судячи з розмов у вагоні, серед пасажирів багато кримських підприємців, яких відсутність авіасполучення між Києвом і Сімферополем змусила скористатися залізницею.

«Керченський морський порт тепер закритий для всіх міжнародних перевізників, заходять тільки російські судна, та й то тільки ті, що обслуговують внутрішні російські лінії. Тому доводиться шукати різні схеми, ось до Києва потягом тепер треба їздити, літаки то не літають», – розповів бізнесмен з Керчі.

Через це кримчанин не поспішає оформляти російський паспорт, але й не відмовляється від нього.

«Оформлю дозвіл на проживання на п’ять років і залишу український паспорт, далі час покаже», – прагматично міркує він.

Назвав чоловік і плюси нинішньої ситуації на півострові. За його словами, кримські компанії зараз узагалі не сплачують податків. «Україні платити податки не дозволяють, а щоб платити Росії, ще немає російських банків. Тому прийняли рішення нічого нікому не платити», – розповів бізнесмен.

Як йдеться у статті, російські прикордонники проводять повноцінний паспортний контроль – такий же, як вони проводять на східному кордоні України, але з однією особливістю. «Пасажирів з українськими паспортами, але з кримською пропискою, вони не вважали іноземними громадянами і перевіряли їх, як громадян Росії. Всім іншим було запропоновано заповнити міграційну картку, яка дає право, з точки зору законів Російської Федерації, перебувати в Криму без реєстрації 90 днів. Паспорти з київською пропискою перевірялися особливо ретельно. Мій пошарпаний паспорт російський прикордонник крутив у руках кілька хвилин, час від часу тикаючи стікером в переносний мобільний пристрій. Потім він попросив показати ще який-небудь документ, що засвідчує мою особу, мовляв, є підозри щодо автентичності мого загальногромадянського паспорта. Огляд мого закордонного паспорта зняв усі питання, після чого російські представники влади побажали мені щасливої ??дороги. Особистими речами пасажирів прикордонники не зацікавилися», – пише журналіст.

Він зазначає, що його поїзд приїхав до Сімферополя майже на три години пізніше, ніж зазначалося у розкладі. На вокзалі в очі відразу кинулися похмурі люди в камуфляжі, які недовірливо поглядали у бік пасажирів київського експреса.

«Зелені чоловічки» на патрулювання вокзалу виходили з приміщення залізничного медпункту. Біля нього постійно юрмилися люди у військовій формі невизначеної приналежності. Їх рукава прикрашали як нашивки у вигляді російського триколора, так і символіка Автономної Республіки Крим.

Окрім того, порядок на вокзалі охороняли патрулі російської поліції. Їх було видно здалеку по чорній формі і написах «Поліція» на спині. Також біля автостанції був помічений міліцейський автомобіль марки Рено kengoo з українськими номерами, але в ньому сиділи російські поліцейські.

Того дня на сімферопольському вокзалі було свято. Відправляли в дорогу електричку, розфарбовану в кольори Російської залізниці. На ній був напис свіжою червоною фарбою «Кримська залізниця». Так тепер називається колишня Кримська дирекція залізничних перевезень Придніпровської залізниці. Грав оркестр, поодинокі пасажири махали прапорцями, зображуючи радість, пише журналіст.

«Столиця Криму зустріла майже порожньою привокзальною площею, яка в попередні роки на початку травня була завжди вщерть заповнена натовпами відпочивальників. У цій ситуації і без того настирливі таксисти буквально билися за кожного потенційного клієнта. Сумну картину доповнював непрацюючий сімферопольський «Макдональдс». Решта закладів громадського харчування працювали у звичному режимі. Приміський транспорт також функціонував, та ще й з бонусом для випадкового пасажира: автобуси в міста і селища Південного берегу Криму відправлялися майже порожні. Кінцевим пунктом моєї подорожі було селище Курортне недалеко від Коктебеля. Його пляжі були також гнітюче порожніми. Але деякі місцеві магазини і ресторани все ж працювали. Їх працівники зізнавалися, що початок сезону фактично провалено, але ще висловлювали надію на те, що сезон врятують російські відпочивальники», – йдеться у статті.

«Чули, що в Росії бюджетників змушують їхати відпочивати до Криму», – розповіла журналісту одна з продавщиць в продуктовому магазині. При цьому вона тут же додала, що проблема навіть не в кількості росіян, які приїдуть на півострів, а в пропускній здатності керченської поромної переправи, яка не зможе пропустити стільки туристів, щоб компенсувати втрату українських відпочивальників.

Що стосується цін в магазинах, то в Криму вони трохи вищі, ніж в цілому по Україні. Наприклад, кілограм свинини коштує 85 грн. Особливо подорожчали тютюнові вироби і горілка. Зате бензин на заправках коштує майже на 3 грн менше, ніж на решті території України – близько 12,5 грн.

Гривню в Криму приймають без обмежень, нарівні з російськими рублями. Так, каси залізничного вокзалу «Сімферополь» поділили на «гривневі» і «рублеві». Але це, судячи з усього, тимчасове явище.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцьк: секретар міської ...
Наступна новина: Львів: на Жовківщині у ...

КОМЕНТАРІ