Жоден високопосадовець Житомирщини не потрапив у рейтинг найбагатших держслужбовців України та осіб, стиль життя яких перевищує офіційні доходи

Жоден високопосадовець Житомирщини не потрапив у рейтинг найбагатших держслужбовців України та осіб, стиль життя яких перевищує офіційні доходи

20.05.14 17:06 0 667
19 травня у Житомирі пройшов круглий стіл на тему: «Корупція в Україні: стан та шляхи її запобігання і протидії». Захід відбувся за підсумками моніторингу, що проводився в межах національної кампанії «Декларації без декорацій», яку реалізують 40 громадських організацій, журналістських агенцій та індивідуальних розслідувачів в координації з громадською організацією «Transpаrency International Україна».

Виконавчий директор громадської організації «Transpаrency International Україна» Анатолій Стоян наголосив на тому, що учасники моніторингу перевірили 405 декларацій високопосадовців різних рівнів виконавчої влади нашої держави. За його словами, проведення такого дослідження дає підстави стверджувати, що прояви корупції є фактично у кожній країні світу, але мова йде про її рівень. За цим показником наша держава зараз має негативний показник у міжнародних рейтингах.

В Україні корупція проявляється в таких формах, як хабарництво, розтрата бюджетних коштів, зловживання службовим становищем. Результати опитування громадської думки серед учасників масових акцій протесту в Україні свідчать про те, що кожен третій респондент стурбований рівнем корупції в державі.

Анатолій Стоян звернув увагу на наслідки корупції, серед яких найбільш деструктивними є такі: стримування економічного розвитку держави, відлякування інвесторів, розвиток тіньової економіки, зменшення рівня ефективності державного управління.

Учасники круглого столу взяли участь в обговоренні проблеми боротьби з корупцією на регіональному рівні. Найбільш типовими проблемами у сфері декларування доходів є прагнення посадовців обійти порушення чинного законодавства так, аби не нести за це юридичної відповідальності. Окрім цього, вагомою перешкодою у протидії проявам корупції є низький рівень довіри людей до правоохоронних органів. За офіційними даними, зі 100% усіх корупційних порушень лише про 5 – 10% повідомляють громадяни, а решту виявляють самі працівники профільних служб та відомств.

За підсумками проведеного моніторингу жоден високопосадовець Житомирщини не потрапив у рейтинг найбагатших держслужбовців України та осіб, стиль життя яких перевищує офіційні доходи. Учасники круглого столу дійшли висновку, що протидіяти корупції та запобігати її проявам можна в рамках чинного правового поля шляхом внесення відповідних законодавчих змін.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Анатолій Вітів: ...
Наступна новина: Олег Тягнибок: "Ми ...

КОМЕНТАРІ