У «Тюрмі на Лонцького» відбулася вистава на підтримку полоненного в Слов’янську режисера

У «Тюрмі на Лонцького» відбулася вистава на підтримку полоненного в Слов’янську режисера

21.05.14 11:26 0 589
Учора, 19 травня, Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» став історичними декораціями для вистави-вербатіму «Двадцятилітні», демонстрацію котрої режисерка Уляна Мороз присвятила підтримці театрального режиссера Павла Юрова, полоненного в Слов’янську.

Про це повідомив кореспондент IA ZIK.

«Ми не можемо лишатися байдужими до того, що відбувається останнім часом в Україні, тому цим показом вистави про дії молодих учасників борців за волю України 70-річної давності проводимо аналогії із часом теперішнім і привертаємо увагу громадськості до факту зникнення у Слов’янську нашого колеги – театрального режисера Павла Юрова», – прокоментувала театральне дійство режисер сцени львівського Євромайдану і засновниця театральної майстерні «Мистецький простір» Уляна Мороз.

Нагадаємо театрального режисара Павла Юрова захопили в Слов’янську в заручники 25 квітня, відтоді зв’язку із ним нема. Звільнений нещодавно із полону львівський журналіст Юрій Лелявський каже, що режиссер Павло Юров та волонтер культурних проектів Денис Грищук досі можуть перебувати у тих же підвалах, де утримували й кореспондента. Як стверджує правозахисник Андрій Діденко, у справі звільнення митців важливо задіяти всі міжнародні важелі та надати цим подіям щонайширше оповіщення. За звільнення Павла Юрова та Дениса Грищука вже виступили діячі культури з кількох європейських країн.

За словами Юрія Лелявського саме львівська «Тюрма на Лонцького» дає адекватне уявлення про місце утримування полонених у колишньому приміщенні СБУ міста Слов’янська: така ж кахляна долівка, такий же обдертий тиньк на стінах і невищезний запах плісняви.

Під час тетрального дійства тюремні стіни зазвучали голосами колишніх підслідних та ув’язненою піснею: такий перформенс у камерах першого поверху за задумом режисерки Уляни Мороз передував виставі. Саму ж вистави на сцені другого поверху музею актори театральної майстерні «Мистецький простір» розігрували вже утретє. В її основі – «живі історії», реальні інтерв’ю упівців та оунівців Пантелеймона Блажуня, Марії Дужої, Романа Каричорта, Ярослави Менкуш, Степана Родаманського, подружжя Любомира і Дарії Полюг.

Після вистави виконавців вербатіму привітав священник о. Віталій та глядачі, серця яких розчулили свідчення про жертовну боротьбу за волюУкраїни, а режисерка Уляна Мороз запевнила, що незабаром на цій же сцені актори «Мистецького простору» задемонструють «Двадцятилітніх» спеціально для членів Української національної скаутської організації «Пласт».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ